Provozuje:
Juris Real Estate

Zelení hodlají dát seniorům možnost odprodat státu byt za rentu.

Senioři by měli dostat možnost odprodat státu nebo obci svůj byt a místo kupní ceny dostávat vedle důchodu doživotní rentu. V bytě by mohli žít až do smrti.

Zelení hodlají dát seniorům možnost odprodat státu byt za rentu.

autor. JURIS REAL

Senioři by měli dostat možnost odprodat státu nebo obci svůj byt a místo kupní ceny dostávat vedle důchodu doživotní rentu. V bytě by mohli žít až do smrti.

Navrhuje to ve volebním programu Strana zelených. Opatření by mohlo podle předsedy Zelených Matěje Stropnického pomoci seniorům zlepšit si finanční situaci i zvýšit dostupnost bydlení pro mladé lidi, kteří nemají na hypotéku nebo si ji nechtějí vzít. Zpětný odkup bytu by byl podle Stropnického výhradně dobrovolný. "Senior by musel sám aktivně jít na úřad. Nikdo nebude nikoho obcházet a přemlouvat," řekl novinářům Stropnický.

Zájem seniorů o tuto možnost neodhadl, v zahraničí podle něho ale takzvané zpětné hypotéky fungují. Podle Stropnického existují senioři, kteří podle něho nemají "chuť ani důvod" odkázat svůj byt příbuzným. Výše měsíční renty by podle plánů závisela na ceně nemovitosti, která by se stanovila znaleckým posudkem. Senior by ji pobíral ve stejné výši bez ohledu na to, jak dlouho by ještě žil. Stropnický tvrdí, že senioři by tak mohli mít důchod prakticky až o polovinu vyšší.

"Tento potenciální bytový fond je částečnou odpovědí na otázku, jak budeme budovat byty pro mladé," sdělil předseda Zelených. Stát a obce by měly podle něho byty také stavět, i s využitím evropských peněz. Do budoucna by chtěli Zelení dosáhnout stavu, kdy bude dostatek nájemních bytů pro mladou generaci každého ročníku. Neexistovaly by pořadníky, na byt by byl nárok. Z volebního programu Zelení představili také změny v exekucích. K opatřením patří podle jedničky v Libereckém kraji Věry Nováková snížení maximální výše úroků z prodlení a odměn exekutorům, slučování exekucí, zavedení územní příslušnosti (teritoriality) exekučních úřadů a jednorázové odpuštění úroků a poplatků z prodlení u pohledávek státu, krajů nebo obcí.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»