Provozuje:
Juris Real Estate

Zavřené prodejny o svátcích nutí velké řetězce kompenzovat ušlé mzdy.

Řada prodejců musela kvůli zákonu, který čtvrtým rokem nařizuje o vybraných svátcích zavřít obchody s plochou větší než 200 m2, kompenzovat zaměstnancům ušlou mzdu.

Zavřené prodejny o svátcích nutí velké řetězce kompenzovat ušlé mzdy.

autor. JURIS REAL (Zdroj: ČTK)

Řada prodejců musela kvůli zákonu, který čtvrtým rokem nařizuje o vybraných svátcích zavřít obchody s plochou větší než 200 m2, kompenzovat zaměstnancům ušlou mzdu.

Prodavači a pokladní často pracují v tzv. nerovnoměrné pracovní době. Firmy jim poskytují volno navíc, nebo svátky proplácejí či dávají dárkové poukazy v hodnotě několika tisíc korun, vyplývá z ankety ČTK mezi obchodníky.

Ti zákon dlouhodobě kritizují. U některých řetězců si ale zaměstnanci směnu odpracují v jiné dny. "Zákon o omezení prodejní doby v obchodech bere šanci zaměstnancům obchodů vydělat si zajímavé peníze navíc. To, že nebudou pracovat o svátcích, ovšem neznamená, že budou mít nižší mzdu," konstatoval ČTK prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR ČR) Tomáš Prouza. Zákon nařizuje uzavřít obchody s plochou větší než 200 metrů čtverečních o sedmi svátcích zcela a 24. prosince mohou mít otevřeno dopoledne.

Na nespokojenost jedné ze zaměstnankyň u obchodního řetězce Billa s nerovnoměrnou pracovní dobou kvůli svátkům a nutností si je odpracovat jindy upozornil server Seznam Zprávy.

Podle mluvčí řetězce Dany Bratánkové mzda zaměstnanci neuchází, týdenní pracovní dobu si odpracuje podle individuálního rozvrhu směn.

Zaměstnanecké směny musejí podle Prouzy být zorganizovány tak, aby si příslušný objem hodin lidé odpracovali v jiných termínech mimo svátky, kdy stát prodejny donutil zavřít, a bez příplatků, které by za práci ve svátek měli.

"I to je jeden z důvodů, proč řada zaměstnanců není z toho zákona nadšená, protože jim bere šanci na vyšší výdělek," dodal.

Nerovnoměrná pracovní doba je podle Prouzy nicméně součástí zákoníku práce od nepaměti. Využívá se ve výrobě ve vícesměnných provozech, např. i u lékařů a zdravotnického personálu.

"Je zklamáním, že zákonodárci letos na podzim prohlasovali pouze zrušení regulace pro vybrané řetězce," sdělil mluvčí řetězce Albert Jiří Mareček.

Za ideální by považoval schválení pozměňovacího návrhu, který regulaci zrušil jako celek. Zaměstnancům bere práci a pro zákazníky je matoucí, uvedl.

Některé řetězce musely kvůli zákonu přizpůsobit své benefity, např. Albert vyplatil v posledních třech měsících roku provozním zaměstnancům mimořádnou vánoční odměnu 1 000 korun měsíčně, tedy až 3 000 korun, a věnoval vánoční balíček.

V diskontu Penny Market mají zaměstnanci měsíční mzdu nikoli hodinovou. Pokud mají naplánovanou směnu, která připadá na svátek, tak ji řetězec proplácí, řekl mluvčí Penny Marketu Tomáš Kubík. Podobně svátky ve všední den proplácí i konkurenční diskont Lidl či nábytkářský řetězec IKEA.

Hypermarket Globus podle mluvčí Rity Gabrielové zvýšil v předchozích třech letech platy o 40 procent a zavedl nový benefit v podobě desetiprocentní slevy na veškeré zboží ve svém sortimentu.

Téměř polovina Čechů si podle průzkumu společnosti KPMG ČR, který má ČTK k dispozici, myslí, že by měly mít obchody přes všechny svátky zavřeno. A se zavírací dobou v neděli souhlasí třetina respondentů, zjistil průzkum.

Pouze každý pátý uvedl, že by obchody měly mít pořád otevřeno, více to chtějí přitom muži než ženy a lidé s vyšším vzděláním.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Metropole by stála o budovu ruské školy.

V rozhlehlé budově na Krupkově náměstí v Bubenči se tři roky neučí. Sídlila v ní střední škola při ruském velvyslanectví. Více»

MČ Praha 1 zrenovuje domy.

Rovněž v letošním roce bude několik památek na území Prahy 1 opraveno i díky příspěvku z Programu regenerace městský památkových rezervací a městských památkových zón ministerstva kultury, který získá městská část. Více»

Teplárny opět obnovují plné vytápění.

Reagují na ochlazení. Více»

Zřítila se fasáda historické budovy kodaňské burzy.

Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil požár, se zřítila, uvedl mluvčí dánských hasičů. Více»

Soutěž o využití areálu na Strahově se nachází ve 2. kole.

Fotbalová asociace České republiky jedná jen se Spartou. Více»

Všechny články a aktuality »»