Provozuje:
Juris Real Estate

Zástupce veřejnosti může dávat návrhy na zrušení UP.

Zástupce veřejnosti, který získá zmocnění od dostatečného počtu lidí, může podávat návrhy na zrušení opatření obecné povahy, například územního plánu. Dospěl k tomu rozšířený senát Nejvyššího správního soudu (NSS).

Zástupce veřejnosti může dávat návrhy na zrušení UP.

autor. JURIS REAL

Zástupce veřejnosti, který získá zmocnění od dostatečného počtu lidí, může podávat návrhy na zrušení opatření obecné povahy, například územního plánu. Dospěl k tomu rozšířený senát Nejvyššího správního soudu (NSS).

Podle neziskové organizace Arnika soud posílil institut zástupce veřejnosti, jehož postavení upravuje stavební zákon. Dosud zástupcům nebylo v justici všeobecně přiznáváno právo zastupovat občany u soudu, uvedla Arnika v tiskové zprávě.

Soud se problematikou zabýval v souvislosti se sporem o budoucnost Strnadova zahradnictví v Praze 6. Lidé z okolí si jako zástupkyni v debatách o změně územního plánu vybrali Annu Matouškovou.

Justice jí však později nepřiznala takzvanou aktivní legitimaci, tedy právo zpochybnit změnu u soudu.

"Jsem ráda, že po letech zdánlivě marného snažení jsme se dočkali tak významného výsledku. O osudu Strnadových zahrad je třeba diskutovat s místními, a ne rozhodovat centrálně bez ohledu na občany. Navíc se podařilo změnit náhled na zástupce veřejnosti. Díky našemu případu se nyní budou moci lépe bránit lidé v celé republice," uvedla Matoušková. Ústavní soud už před časem rozhodl, že návrh na zrušení územního plánu mohou za určitých podmínek podávat občanská sdružení. Spolky mají takzvanou aktivní legitimaci zpravidla tehdy, když sídlí v lokalitě dotčené územním plánem, nebo když tam členové sdružení vlastní nemovitosti. NSS teď podobně rozhodl ve prospěch zástupců veřejnosti.

"Rozšířený senát neshledal žádný podstatný rozdíl, který by odůvodnil jiné zacházení stran přístupu k soudní ochraně, je-li dotčená veřejnost zastupována spolkem nebo zástupcem veřejnosti, sledují-li ve věcech územního plánování stejný účel, tj. zajištění účasti veřejnosti," stojí v rozhodnutí.

V minulosti justice razila výklad zákona, který prakticky vedl k tomu, že návrh směřující proti územnímu plánu mohl podat jen vlastník pozemku či nemovitosti dotčené územním plánem.

NSS v obsáhlém rozhodnutí zdůrazňuje, že zástupce jedná jménem významné části občanů dotčené lokality. Jeho pozice má proto nezanedbatelnou výpovědní hodnotu. Možnost bránit práva soudní cestou je pak logickou součástí jeho postavení.

Arnika se kauze Strnadových zahrad věnuje od prvních návrhů na změnu územního plánu. Spolek se zapojil i do soudního sporu. Už v minulosti lidé dosáhli zrušení změny územního plánu. Rozhodnutí rozšířeného senátu o aktivní legitimaci zástupců veřejnosti je dozvukem sporu. Má ale širší dopad. "Považuju za správné, že soudy se postavily na stranu občanů a umožnili jim naplno využívat možnost brát se za svá práva. Ze zástupce veřejnosti se konečně stal nástroj, jak se zapojit do rozhodování o okolí svého domova," uvedl advokát Michal Bernard, který žalobce zastupoval.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»