Provozuje:
Juris Real Estate

Zajímavý názor ÚS v Brně na poli restitucí pozemku a de facto i užívání pozemků.

V rámci restituce nelze dle mínění Ústavního soudu totiž vydat pozemky, u kterých nemůže být umožněna jejich plná dispozice (realizace) vlastnického práva.

Zajímavý názor ÚS v Brně na poli restitucí pozemku a de facto i užívání pozemků.

autor. JURIS REAL

V rámci restituce nelze dle mínění Ústavního soudu totiž vydat pozemky, u kterých nemůže být umožněna jejich plná dispozice (realizace) vlastnického práva.

IV. senát Ústavního soudu vyhověl ústavní stížnosti stěžovatelky Hlavního města Prahy a zrušil výrok I usnesení Nejvyššího soudu, výrok I rozsudku Městského soudu v Praze a výrok II rozsudku Obvodního soudu pro Prahu 4, neboť jimi bylo porušeno základní právo stěžovatelky na spravedlivý proces podle čl. 36 odst. 1 Listiny základních práv a svobod (LZPS).

V civilním řízení před obecnými soudy se stěžovatelka žalobou podanou proti rozhodnutí Ministerstva zemědělství – Pozemkového úřadu domáhala určení, že vedlejší účastníci (oprávněné osoby) nejsou podílovými spoluvlastníky blíže specifikovaných pozemků v katastrálním území Nusle v hl. m. Praha z důvodu jejich zastavěnosti ve smyslu § 11 odst. 1 písm. c) zákona o půdě.

Žalobkyně argumentovala tím, že sporné pozemky jsou neodmyslitelnou součástí Centrálního parku Družba, jenž bezprostředně souvisí se sídlišti Na Děkance, Na Pekařce, Pankrác I a Pankrác II, přičemž sídliště nemůže existovat bez zelených prostranství (parků, dětských hřišť atd.).

Z tohoto důvodu nelze oprávněným osobám pozemky v restituci právě vydat.

Obvodní soud žalobě částečně vyhověl (ohledně pozemku s asfaltovou plochou, sloužící jako přístupová cesta), napadeným výrokem II však žalobu zamítl s tím, že vydání zbývajících pozemků nic nebrání.

Městský soud v Praze rozhodnutí soudu I. stupně potvrdil a shledal, že námitka, že předmětné pozemky je nutné pokládat za zastavěné, neboť tvoří součást areálu sídliště, není důvodná.

Nejvyšší soud v Brně dovolání stěžovatelky odmítl.

Stěžovatelka se posléze obrátila na Ústavní soud kvůli tvrzenému porušení jejích základních práv.

Ústavní soud dospěl k závěru, že je ústavní stížnost důvodná. Ústavní soud si je vědom toho, že interpretace omezujících podmínek obsažených v ustanovení § 11 odst. 1 písm. c) zákona o půdě je velmi komplikovaná, neboť dochází ke kolizi mezi legitimním restitučním nárokem oprávněné osoby na vydání pozemků in natura na straně jedné a veřejným zájmem na straně druhé.

Avšak Ústavní soud konstatuje, že v nynější posuzované věci nerespektovaly obecné soudy závěry, vyslovené již v nálezu ze dne 1. 7. 2014 sp. zn. I. ÚS 581/14 a v nálezu ze dne 21. 1. 2015 sp. zn. II. ÚS 536/14.

V projednávané věci je pak nepochybné, že restituentům nemůže být umožněna plná realizace vlastnického práva, která předpokládá možnost výkonu vlastnických oprávnění.

Individuální užívání veřejně přístupné travnaté plochy nepřipadá v úvahu. Totéž platí o držbě pozemků - ta by byla vzhledem k veřejné přístupnosti pozemků permanentně rušena.

Ani po naturální restituci, ani po případném převodu pozemku, se nedá očekávat změna jeho účelového určení.

Předmětné pozemky ve formě či podobě veřejné zeleně jsou v posuzovaném případě veřejným statkem a v dané městské lokalitě je vyloučené, že by restituenti či jiní vlastníci pozemku dosáhli pro futuro (do budoucna) změny územního plánu (jedině ta by totiž mohla vést k tomu, že by se pozemek stal skutečným předmětem výkonu vlastnických oprávnění).

Lze tedy proto podle závěru Ústavního soudu shrnout či uzavřít, že rozhodnutím in favorem (ve prospěch) oprávněných osob a vydáním předmětných pozemků došlo ke vzniku tzv. holého vlastnictví (nuda proprietas), což však není účelem restitučního procesu, směřujícího k alespoň částečnému zmírnění majetkových křivd, způsobených oprávněným osobám totalitní komunistickou mocí v tzv. rozhodném období.

Nevratná změna účelu užívání pozemků brání jejich vydání, které by se dostalo do kontradikce s účelem pozemkové restituce, deklarovaným v preambuli a v ustanovení § 1 odst. 1 zákona o půdě.

Kauza se teď vrací k Obvodnímu soudu pro Prahu 4, jenž bude samozřejmě při svém dalším rozhodování vázán právním názorem Ústavního soudu, dovozeným právě v tomto nálezu.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»