Provozuje:
Juris Real Estate

Zajímavý článek o tzv. zásadě teritoriality v deníku Právo

V krátkosti se jedná o zakotvení principu, že dlužníkem - povinným se má zabývat ten exekutorský úřad, který působí v místě jeho trvalého bydliště.

Zajímavý článek o tzv. zásadě teritoriality v deníku Právo

autor. JURIS REAL

V krátkosti se jedná o zakotvení principu, že dlužníkem - povinným se má zabývat ten exekutorský úřad, který působí v místě jeho trvalého bydliště.

Chystané a připravované legislativní změny v Občanském soudním řádu a Exekučním řádu vyvolaly polemiku a bouřlivou diskusi mezi soudními exekutory. Největší novinkou, kterou do návrhu právní normy prosadil Senát, je územní příslušnost soudních exekutorů. To znamená, že dlužníkem se bude zabývat ten z exekutorů, který působí v místě jeho trvalého bydliště. Senátní pozměňovací návrh však musí ještě schválit Poslanecká sněmovna. Mezi exekutorskými úřady se rozhořela debata o tom, zda návrh je přínosný nebo ne. Proti návrhu vystoupil nejostřeji jeden z největších exekutorů Tomáš Vrána z Přerova. Zastánci územního principu jsou zpravdila menší exekutoři, kteří upozorňují na to, že teritorialita by vedla ke zklidnění v exekuční oblasti. Znamenala by také konec excesů, páchaných přemotivovanými vykonavateli exekutorských "velkoúřadů, což veřejnost velice nelibě nese. Podle současné ustálené právní praxe si může každý vybrat, na který exekutorský úřad se obrátí, a nemusí se řídit např. právě bydlištěm povinného (rozuměj dlužníka). Platná právní úprava by měla zajistit konkurenci mezi soudními exekutory a tím i kvalitnější výkon exekučních titulů. Pokud by do exekučního řádu byla zakotvena zásada teritoriality, znamenalo by to, že by oprávněný mohl podat návrh pouze k určitému exekutorovi, např. v rámci okresu nebo kraje, v němž má povinný bydliště. Tato legislativní úprava by mohla zajistit rovnoměrnější rozvržení exekuční činnosti mezi jednotlivé soudní exekutory.

Soudní exekutor Dr. Vrána, jehož úřad působí po celé republice a v loňském roce řešil více než 65 tisíc kauz, se obrátil dopisem na advokátní kanceláře po celé zemi s tím, aby mu pomohly lobbovat proti teritoriální změně. Zavedení územního principu bude podle jeho právního názoru smrtící variantou a vymahatelnost práva se tím prý vrátí o deset let zpět. "Pokud jste roky pracovali na zdokonalování vymáhacích modelů a procesů, pokud jste dlouhodobě sledovali práci jednotlivých exekutorů a vybírali ty nejlepší, pokud je vymáhání pohledávek a jejich návratnost důležitou veličinou vašeho podnikání, vše by bylo rozmetáno na prach. Jedná se o bezprecedentní a nebezpečný pokus o zásah do práv občanů této země a do jejich svobodné volby, jak naloží se svým majetkem," napsal Vrána v dopise, který má deník Právo k dispozici. Jestliže by změna právního předpisu byla realizována, vyvolala by podle Vrány jen potlesk dlužníků a těch, kteří nejsou zvyklí dostát svým závazkům. "Dlužníků je v naší zemi velké množství a každé opatření na jejich ochranu vyvolá jejich pozitivní reakce, možná i jednoduše získané voličské hlasy, nicméně cenou za tyto lacině získané plusové politické body je rozpad platební morálky v České republice. A to je cena neúměrně vysoká a krvavá," dodal.

Proti takovému pohledu na věc se ale postavili jeho kolegové, kteří nepatří mezi velké exekutory. Např. šéf exekutorského úřadu v Liberci Petr Polanský upozornil na fakt, že legislativní novela tak, jak prošla do Senátu, přinesla kromě principu teritoriality rovněž řadu vítaných změn, jako je umožnění exekuce příjmů a účtů manžela, nebo možnost exekuce družstevních podílů. "Jsem toho názoru, že důsledný výkon exekutorské činnosti v domovském okrese by naopak přinesl kýžené uklidnění do exekutorského stavu. Umožnil by těm z nás, kterým místo vidin často nereálných nebo dočasných megalomanských zisků jde o dlouhodobý a důstojný výkon naší profese a kteří před sháněním dalších exekučních kšeftů prostřednictvím nejrůznějších více či méně legálních metod dávají přednost osobnímu dohledu nad vlastním úřadem, možnosti zvýšení míry efektivity jejich činnosti," reagoval Polanský. Podle dalšího exekutora, jenž nechce být jmenován, ale jméno redakce zná, je územní princip do budoucna v zásadě jedinou možností. "Zásadní bude ekonomické hledisko. Jen okresní územní působnost umožní, aby exekutoři byli placeni za práci, a ne za výsledek, což je při stále klesající bonitě dlužníků vlastně jediná cesta do budoucna," myslí si. "Co se však změní zcela jistě, bude struktura nápadu nových případů. Lukrativní pohledávky pojišťoven, bank, stavebních spořitelen, České televize či telefonních operátorů již nebudou směřovat výhradně k několika málo vyvoleným, ale rozprostřou se rovnoměrně mezi všechny soudní exekutory," dodal. Plzeňský exekutor Martin Tunkl své kolegy dokonce oslovil s anketní otázkou, zda jsou pro zavedení teritoriality. "Celkem na moji výzvu reagovalo 74 soudních exekutorů. Z toho 62 exekutorů je pro zavedení územního principu, 11 exekutorů hlasovalo proti zavedení a jeden neví," zrekapituloval výsledky Tunkl.

Exekutorská komora se k těmto debatám staví opatrně. Ať už budou zákonodárci hlasovat pro jakoukoli variantu novely občanského soudního a exekučního řádu, komora to bude respektovat. Názor soudních exekutorů v této věci není jednotný, sněm k ní zaujal jen dílčí stanovisko. Na jeho základě komora prosazuje teritorialitu v oblasti pohledávek veřejných institucí (s využitím Kozelka, P. Exekutoři se přou o budoucnost povolání. deník Právo-příloha Trhy & Ekonomika, dne 31. 8. 2012, s. 15.).




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»