Provozuje:
Juris Real Estate

Zajímavá slovenská legislativní novinka v bytovém právu

Dne 1. 5. 2014 nabyl na Slovensku účinnosti nový zákon upravující krátkodobý nájem bytu, který by měl být pružnější a flexibilnější než současná právní úprava v občanském zákoníku.

Zajímavá slovenská legislativní novinka v bytovém právu

autor. JURIS REAL

Dne 1. 5. 2014 nabyl na Slovensku účinnosti nový zákon upravující krátkodobý nájem bytu, který by měl být pružnější a flexibilnější než současná právní úprava v občanském zákoníku.

V zákoně o krátkodobém nájmu bytu je stanovená maximální délka trvání nájmu, a to na 2 roky. Krátkodobý nájem je možné prodloužit za stejných podmínek o další dva roky, přičemž toto prodloužení je možné realizovat maximálně dvakrát.

Zákon o krátkodobém nájmu bytu umožňuje stranám sjednat zvláštní důvody výpovědi nájemní smlouvy jak ze strany pronajímatele, tak i ze strany nájemce, které zákon nepředvídá. Podle občanského zákoníku je možné nájemní smlouvu vypovědět jen z důvodů taxativně vyjmenovaných v zákoně. V případě nájemní smlouvy uzavřené podle kteréhokoliv ze zákonů nájem bytu skončí, jestliže byla podaná písemná výpověď, uplynutím výpovědní lhůty, nicméně ustanovení o výpovědní lhůtě jsou různá. Začátek plynutí výpovědní lhůty podle zákona o krátkodobém nájmu bytu začíná plynout dnem následujícím po dni, v němž byla druhé smluvní straně doručena výpověď.

Dle občanského zákoníku začíná výpovědní lhůta plynout první den měsíce následujícího po měsíci, v němž byla nájemci doručena výpověď.

Dle zákona o krátkodobém nájmu bytu nesmí být výpovědní lhůta kratší než 1 měsíc, ve zvláštních případech nesmí být kratší než 15 dní.

Z hlediska odstoupení od smlouvy je podle ustanovení zákona o krátkodobém nájmu bytu možné, aby z taxativně uvedených důvodů smluvní strana odstoupila od smlouvy. Občanský zákoník jednostranné odstoupení od smlouvy jako způsob ukončení nájmu bytu nezná. Jelikož jsou v občanském zákoníku taxativně vymezeny způsoby ukončení nájemní smlouvy, není možné od nájemní smlouvy jednostranně odstoupit.

Z uvedeného tedy vyplývá, že pro pronajímatele i nájemce je výhodnější uzavřít nájemní smlouvu podle zákona o krátkodobém nájmu bytu.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»