Provozuje:
Juris Real Estate

Zájem vinařů o výsadbu nových vinic byl letos vyšší než loni.

Letos podali 214 žádostí o výsadbu 248 hektarů nových vinic, loni to bylo 194 žádostí na výsadbu 226 hektarů.

Zájem vinařů o výsadbu nových vinic byl letos vyšší než loni.

autor. JURIS REAL (Zdroj: ČTK)

Letos podali 214 žádostí o výsadbu 248 hektarů nových vinic, loni to bylo 194 žádostí na výsadbu 226 hektarů.

ČTK to sdělil Rostislav Gruna, vedoucí Oddělení registru vinic Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského, který rozlohu vinic sleduje a povoluje výsadbu podle kvót stanovených Evropskou unií. "V roce 2019 lze vysadit 181,3 hektaru vinic na základě povolení pro novou výsadbu vinic. K této ploše lze připočítat povolení pro opětovnou výsadbu vinic na ploše 64,8 hektaru," konstatoval Gruna.

Letošní žádosti, které mohli vinaři podávat od počátku ledna do konce února, překročily povolené množství o 67 hektarů, loni kvótu přesáhly o 48 hektarů.

"Z tohoto důvodu bylo žadatelům požadujícím výsadby mimo viniční trať nevyhověno a bohužel obdrží zamítavé rozhodnutí. Ostatní žadatelé, požadující vysadit vinici ve viniční trati, byli poměrně kráceni a obdrželi 80 procent z výměry, kterou uvedli na svých žádostech," sdělil Gruna.

Rozlohu svých vinohradů rozšiřuje letos např.Vinařství Pavlov ze skupiny Bohemia Sekt. Vysazuje 13 hektarů vinic v okolí Pavlova na Břeclavsku.

"Vysazujeme odrůdy, o které je na trhu dlouhodobě zájem a jsou i charakteristické pro danou oblast. Právě proto v okolí Pálavy vysazujeme Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené a Pálavu, které zde mají tradici," uvedl vinohradnický manažer skupiny Bohemia Sekt Josef Svoboda.

Evropská unie povoluje od roku 2016 zvyšování rozlohy tuzemských moštových vinic, jejichž hrozny slouží pro výrobu vína, o jedno procento. Vinaři, kteří povolení dostali, jej nemusí využít jen v letošním roce, ale mohou výsadbu rozložit až do tří let.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»