Provozuje:
Juris Real Estate

Zahraniční výbor doporučil Poslanecké sněmovně schválit nový sankční zákon.

Zahraniční výbor doporučil Poslanecké sněmovně schválit zákon, který má umožnit národní sankce vůči cizincům za závažná protiprávní jednání.

Zahraniční výbor doporučil Poslanecké sněmovně schválit nový sankční zákon.

autor. JURIS REAL, Advokátní deník a ČTK

Zahraniční výbor doporučil Poslanecké sněmovně schválit zákon, který má umožnit národní sankce vůči cizincům za závažná protiprávní jednání.

Právní předpis ale možná Sněmovna přesto upraví, neboť výhrady k jeho podobě dali 31. srpna najevo poslanci v ústavně-právním výboru.

Zákon má umožnit České republice přijímat kvůli bezpečnostním či zahraničněpolitickým zájmům cílené vnitrostátní restrikce za účelem udržení nebo obnovení mezinárodního míru a bezpečnosti, ochrany základních lidských práv a boje proti terorismu.

Stát by mohl dotčeným např. zabránit ve vstupu na své území nebo v pobytu na něm nebo zmrazit jejich majetek. O zařazení na sankční seznam bude rozhodovat vláda na návrh Ministerstva zahraničí.

Výhrady k podobě vládní předlohy má i část koaličních poslanců. Sněmovní ústavně-právní výbor kvůli tomu ve středu projednávání normy přerušil do poloviny září, aby bylo možné úpravy připravit.

Výhrady se týkaly např. délky přezkumu rozhodnutí o zařazení na sankční seznam nebo pravidel pro posouzení utajovaných skutečností.

O námitkách bude opět rozhodovat vláda, zákon jí na to dává 45 dní, přičemž ministerstvo má na posouzení námitek 30 dní. Podle některých poslanců je tato lhůta příliš dlouhá, podle vlády lhůta vychází ze zákona o pobytu cizinců.

Osoby zařazené na sankční seznam se budou moci odvolat k soudu, jímž má být prvoinstančně Městský soud v Praze. Část spisu pro soudní přezkum může být utajovaná, pokud by obsahovala např. informace od tajných služeb.

Kabinet v programovém prohlášení předpokládal přijetí tzv. Magnitského zákona pro lepší vymahatelnost ochrany lidských práv do konce příštího roku.

Přípravu návrhu urychlila ruská vojenská invaze na Ukrajinu. Podobné zákony mají z unijních zemí Francie, Nizozemsko, Lotyšsko nebo Estonsko. Zákon stanoví podmínky zápisu subjektů na vnitrostátní sankční seznam.

Umožní využívat i jiné postihy než ty, které jsou uvedeny na sankčním seznamu EU. ČR ale bude moci sankcionovat jen jednání vymezené evropskou legislativou.

Předloha současně zakotví postup přípravy návrhů na zařazení subjektů na evropský sankční seznam z českého podnětu.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»