Provozuje:
Juris Real Estate

Zachrání nakonec metropole Libeňský most?

Vedení Prahy 7 v těchto dnech intenzivně jedná s pražskými zastupiteli o zachování Libeňského mostu. Praha 7 chce, aby se most co nejdříve opravil, aktuální projekt na magistrátu však počítá s jeho demolicí.

Zachrání nakonec metropole Libeňský most?

autor. JURIS REAL

Vedení Prahy 7 v těchto dnech intenzivně jedná s pražskými zastupiteli o zachování Libeňského mostu. Praha 7 chce, aby se most co nejdříve opravil, aktuální projekt na magistrátu však počítá s jeho demolicí.

Stopku bourání v současné době vystavilo Ministerstvo kultury, které v minulém týdnu zahájilo řízení k prohlášení mostu kulturní památkou.

Zastupitelstvo hl. m. Prahy by o osudu Libeňského mostu mělo rozhodovat již ve čtvrtek 28. ledna.

Ministerstvo kultury ve středu 20. ledna informovalo, že Odbor památkové péče MK ČR obdržel podnět k prohlášení Libeňského mostu za kulturní památku. Ministerstvo podnět vyhodnotilo, shledalo ho důvodným a na jeho základě zahájilo řízení.

Ex lege (ze zákona) vyplývá, že po celou dobu trvání tohoto řízení je třeba most chránit před poškozením či zničením.

„Jsme přesvědčeni, že Libeňský most vždy byl významnou a unikátní památkou. Nyní máme k dispozici i odborný posudek, který říká, že je opravitelný. Opravu je třeba provést rychle. Doufáme tedy, že už nejbližší hlasování zastupitelstva magistrátu rozhodne ve prospěch citlivé rekonstrukce a že se tedy zastupitelé budou k mostu chovat jako k památce,“ říká starosta Prahy 7 Jan Čižinský. Skutečnost, že most může být po opravě zachráněn, vyplývá mimo jiné z posudku Kloknerova ústavu ČVUT, který si nechalo zpracovat hlavní město. Magistrát však dlouhodobě připravuje projekt na zboření mostu a postavení nového.

Náměstek primátorky hl. m. Prahy Petr Dolínek v tiskové zprávě z 11. ledna uvádí:

„Dle názoru řady odborníků by rekonstrukce pouze prodloužila životnost soumostí o 20 let, protože už nyní je na hraně životnosti. Nový most by měl vydržet 100 let a při rozumné správě možná déle.“ Petr Dolínek dále dodává: „Nestál jsem u zrodu této akce, chtěl jsem najít cestu, jak most zachránit v jeho historické podobě a udržet rekonstrukci v rozumných mantinelech, ale není možné oboje.“

S tím nesouhlasí radní Prahy 7 architektka Lenka Burgerová.

„Při stávajícím zatížení mostu bez nárůstu požadavku na provoz těžké nákladní dopravy bude životnost opraveného mostu až 100 let, stejně jako u nové stavby. Nový, zbytečně široký most, po kterém budou případně bez omezení jezdit těžké nákladní vozy, není v zájmu našich obyvatel. Chceme zachránit unikátní technickou památku, která může dobře sloužit dalším generacím a drží historickou paměť místa,“ vysvětluje radní.

Z posudku Kloknerova ústavu navíc vyplývá, že v průběhu opravy mostu bude pravděpodobně možné zajistit zachování dopravního spojení mezi Holešovicemi a Palmovkou, zatímco zboření by znamenalo jeho přerušení na několik let.

„Pro veřejnost by mělo přerušení tramvajové dopravy na Libeňském mostě velmi nepříjemný dopad. Mnoha lidem by se prodloužila každodenní cesta do práce až o 25 minut. Především starším a hůře pohyblivým občanům Prahy 7 by se také výrazně zkomplikovala cesta do spádové nemocnice Na Bulovce,“ uvádí zástupce starosty Ondřej Mirovský. „Bořit most, který může být opraven a se kterým musí Praha nyní nakládat jako s památkou, nedává smysl. Věřím, že k tomu zastupitelé hlavního města přihlédnou a svým rozhodnutím 28. ledna Libeňský most zachrání,“ uzavírá starosta Jan Čižinský v návaznosti na vyjádření Ministerstva kultury.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»