Provozuje:
Juris Real Estate

Začala rekonstrukce letařovického kostela s proslulým stropem.

V Letařovicích nedaleko Českého Dubu na Liberecku začala celková obnova kostela svatého Jakuba ze 14. století, který je regionálním centrem kultury. Církevní objekt se řadí mezi perly architektury na severu Čech.

Začala rekonstrukce letařovického kostela s proslulým stropem.

autor. JURIS REAL

V Letařovicích nedaleko Českého Dubu na Liberecku začala celková obnova kostela svatého Jakuba ze 14. století, který je regionálním centrem kultury. Církevní objekt se řadí mezi perly architektury na severu Čech.

Unikátní je zejména deskový strop s malovanými výjevy ze života svatého Jakuba.

ČTK to řekl předseda spolku Dubáci Jan Havelka, který pomáhá českodubské farnosti se získáváním peněz na obnovu této památky.

"Kostel není výjimečný jen stropem, ale i márnicí s velmi jedinečným kostěným oltářem z druhé poloviny 18. století. Ta je bohužel v havarijním stavu," uvedl Havelka. Podle něj se ale nejprve začne s obnovou vnějšího pláště. "Fasáda je ve velmi špatném stavu a akutně hrozí eroze zdiva," řekl. V zahájené první etapě se i díky dotaci od ministerstva kultury za více než 400.000 korun opraví ze dvou třetin fasáda věže. Práce vně i uvnitř kostela jsou rozplánovány na pět až šest let a vyžádají si miliony korun. Jen oprava fasády bude odhadem stát 2,3 milionu korun. Součástí obnovy je i stavebně historický průzkum. "Při něm už bylo nalezeno a z části odhaleno původní gotické okno," upozornil Havelka. V Letařovicích nedaleko Českého Dubu na Liberecku začala celková obnova kostela svatého Jakuba ze 14. století, který je regionálním centrem kultury. Církevní objekt se řadí mezi perly architektury na severu Čech. Unikátní je zejména deskový strop s malovanými výjevy ze života svatého Jakuba (na snímku ze 4. září).

V budoucnu by měla být do kostela, který je stále využíván i pro bohoslužby, zavedena elektřina pro potřeby osvětlení a zapojení elektrifikovaných varhan. Další dílčí restaurátorské práce je nutno provést na mobiliáři. V plánech je i obnova poničené kazatelny, která se stala terčem zlodějů v roce 2007. Opravu kostela chce farnost a spolek zaplatit z dotací od státu, kraje i obce Bílá, pod níž kostel územně spadá. Důležité jsou pro obnovu i příspěvky od dárců. "Bez nich se neobejdeme. Dary potřebujeme k zaplacení spoluúčasti k dotacím," konstatoval Havelka.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Metropole by stála o budovu ruské školy.

V rozhlehlé budově na Krupkově náměstí v Bubenči se tři roky neučí. Sídlila v ní střední škola při ruském velvyslanectví. Více»

MČ Praha 1 zrenovuje domy.

Rovněž v letošním roce bude několik památek na území Prahy 1 opraveno i díky příspěvku z Programu regenerace městský památkových rezervací a městských památkových zón ministerstva kultury, který získá městská část. Více»

Teplárny opět obnovují plné vytápění.

Reagují na ochlazení. Více»

Zřítila se fasáda historické budovy kodaňské burzy.

Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil požár, se zřítila, uvedl mluvčí dánských hasičů. Více»

Soutěž o využití areálu na Strahově se nachází ve 2. kole.

Fotbalová asociace České republiky jedná jen se Spartou. Více»

Všechny články a aktuality »»