Provozuje:
Juris Real Estate

Z. Mašínová statek zatím nezíská.

Zdena Mašínová, která se soudí o rodinný statek v Lošanech na Kolínsku, zatím majetek nezíská. Kolínský soud případ odročil na neurčito.

autor. JURIS REAL

Zdena Mašínová, která se soudí o rodinný statek v Lošanech na Kolínsku, zatím majetek nezíská. Kolínský soud případ odročil na neurčito.

Soudkyně Iva Winklerová uvedla, že se soud potřebuje důkladně seznámit se stanovisky všech dědiců, případně jejich zmocněnců. Nové jednání nařídil Ústavní soud.

Soudkyně namítla, že se soud potřebuje důkladně seznámit se všemi účastníky řízení, tedy i dětmi Ctirada a Josefa Mašínových žijícími ve Spojených státech. "Já ten návrh na zahrnutí všech dědiců učinit nemohu, mám akorát stanovisko žalující Zdeňky Mašínové," řekla soudkyně. Dodala, že vyzvala žalující stranu, aby si určila lhůtu, kdy všechny potřebné dokumenty dodají. "Myslím, že stačí třicet dní," reagoval právní zástupce Mašínové Milan Janoušek. Státní zástupkyně k dosavadnímu průběhu řízení dnes nepředložila žádné připomínky.

Okresní soud v Kolíně se 3. května znovu zabýval žalobou sestry bratrů Mašínových Zdeňky, která usiluje o vrácení statku v Lošanech. Ke kolínskému soudu se případ vrátil po loňském rozhodnutí Ústavního soudu, u tří předchozích soudů Mašínová se žalobou neuspěla. Zdeňka Mašínová si po jednání u soudu prohlédla statek v Lošanech. Podle Ústavního soudu postupoval Okresní soud v Kolíně příliš formalisticky a chyboval, když nepoučil Mašínovou o povinnosti postupovat koordinovaně s ostatními dědici a rovnou její žalobu zamítl.

Janoušek uvedl, že je třeba vycházet z dědické posloupnosti s tím, že Josef Mašín st., popravený nacisty v roce 1942 za odbojovou činnost, byl ženatý s paní Zdenou Mašínovou a z jejichž svazku vzešly děti Ctirad, Josef a Zdena. Matka zemřela v Praze v roce 1956 v komunistickém vězení.

"Dědické řízení neproběhlo, existuje ale závěť, kde matka odkazuje majetek svým dětem rovným dílem," uvedl právní zástupce Mašínové. Ctirad Mašín zemřel v USA v srpnu 2011 a uvedl, že nemovitosti v Lošanech chce odkázat dětem svého bratra. Josef Mašín žijící v USA chce postoupit své dědické nároky rovněž svým dcerám Barbaře a Sandře.

Rod Mašínů na statku žil po staletí. V roce 1940 jej protinacistický odbojář Josef Mašín nechal přepsat na své tři nezletilé děti. Později statek zabral stát. Po listopadu 1989 získala dvě osminy statku Zdena Mašínová, zbytek zůstal státu, protože bratři Ctirad a Josef Mašínové se do Česka nevrátili - zůstali ve Spojených státech.

Mašínová chce v rodinném statku v Lošanech vytvořit důstojný památník svého otce. Nemovitost v současné době chátrá.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

V Letech byl otevřen památník holokaustu Romů a Sintů v ČR

Muzeum romské kultury otevřelo dnes Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách v Letech na Písecku. Stojí v místě, kde byl za druhé světové války koncentrační tábor pro Romy. Více»

Depozitář budoucího Tech. muzea ve Vysokém Mýtě zaplňují historické autobusy.

Do opravené haly, která bude sloužit jako depozitář budoucího Technického muzea ve Vysokém Mýtě, se stěhují historické autobusy. Více»

Stavební veletrhy v Brně poradí s rekonstrukcemi.

Stavební veletrh Brno, Dřevo a stavby a Festival architektury od středy do soboty obsadí dva pavilony brněnského výstaviště. Více»

Banky poskytly v březnu hypotéky za 18 mld. Kč.

To je o půlku více než loni. Více»

Historickým městem roku 2023 se stal Žatec na Lounsku v Ústeckém kraji.

Cena je odměnou za nejlepší využití peněz na obnovu památek z programu ministerstva kultury. Více»

Všechny články a aktuality »»