Provozuje:
Juris Real Estate

Vznikla názorová skupina Exekutoři proti teritorialitě.

Asi 20 pct exekutorů se v reakci na senátní návrh novely exekučního řádu, který v červenci schválila vláda a který bude na programu jednání poslanecké sněmovny od 15. 9., rozhodlo vytvořit názorovou skupinu s názvem „Exekutoři proti teritorialitě“.

Vznikla názorová skupina Exekutoři proti teritorialitě.

autor. JURIS REAL

Asi 20 pct exekutorů se v reakci na senátní návrh novely exekučního řádu, který v červenci schválila vláda a který bude na programu jednání poslanecké sněmovny od 15. 9., rozhodlo vytvořit názorovou skupinu s názvem „Exekutoři proti teritorialitě“.

Toto označení přesně definuje názorový proud, který exekutoři v něm spojení chtějí deklarovat: Jednoznačné odmítnutí principu teritoriality soudních exekutorů a jeho zavedení v ČR.

„Diskuze o teritorialitě se u nás vedou řadu let. V loňském roce nabraly na intenzitě v souvislosti s poslaneckými návrhy na její zavedení, v dlouhých debatách pak byla rozdělena i samotná exekutorská obec. V rámci uskupení Exekutoři za spravedlivé exekuce jsme společně s kolegy seznamovali odbornou i laickou veřejnost mimo jiné s příklady ze zahraničí, kde buď k teritorialitě vůbec nepřistoupili a fungují na celostátním principu jako v České republice, nebo si místní příslušnost v nějaké formě vyzkoušeli a nyní od ní ustupují. Upozorňovali jsme především na rizika spojená s dramatickým poklesem vymahatelnosti v případě zavedení teritoriálního principu,“ říká JUDr. Ondřej Mareš, LL.M., soudní exekutor v Litoměřicích, který i nyní stojí v popředí nové názorové skupiny jako jeden z jejích mluvčích.

Mgr. Zuzana Sobíšková, soudní exekutorka z Prahy 6 a druhá mluvčí Exekutorů proti teritorialitě svého kolegu doplňuje: „Po volbách do prezidia Exekutorské komory ČR v březnu letošního roku se zdálo, že nastává jednota uvnitř exekutorského stavu, a dle dohody jsme jako uskupení Exekutoři za spravedlivé exekuce ukončili svou činnost a věnovali se podpoře vedení komory a jeho kroků. Bohužel diskuze o teritorialitě se znovu vynořily v podobě senátního návrhu a zastánci teritoriality z řad Platformy za teritorialitu soudních exekutorů nadále podnikají kroky za zavedení teritoriality. Proto vznikli Exekutoři proti teritorialitě jako názorová skupina exekutorů, která chce být protiváhou prosazovatelů místní příslušnosti a je z části tvořena bývalými členy Exekutorů za spravedlivé exekuce, a z části podporována novými exekutory.“

Názorová skupina Exekutoři proti teritorialitě chce přispět odborným pohledem na problematiku zavádění teritoriality, ještě více přiblížit ověřenou praxi ze zahraničí a přesvědčit politickou, odbornou i širokou veřejnost o problémech, které by místní příslušnost soudních exekutorů přinesla pro věřitele i dlužníky.

Opírat se přitom může i o samotnou analýzu ministerstva spravedlnosti, která v letošním roce přinesla jasný závěr: Teritorialita by kvůli rozdílům ve výkonnosti jednotlivých úřadů výrazně snížila vymahatelnost pohledávek. A to by byl stav, který by neprospěl nikomu.

Exekutoři proti teritorialitě v brzké době představí webový portál věnovaný tématu teritoriality, a prostřednictvím tohoto i dalších komunikačních kanálů budou prezentovat své postoje a argumenty proti zavedení teritoriality.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»