Provozuje:
Juris Real Estate

Výstavba průmyslových areálů v ČR ožívá díky snadnějšímu přístupu ke kapitálu.

V loňském roce se v České republice dokončilo v meziroční komparaci o 170 procent více průmyslových hal.

Výstavba průmyslových areálů v ČR ožívá díky snadnějšímu přístupu ke kapitálu.

autor. JURIS REAL

V loňském roce se v České republice dokončilo v meziroční komparaci o 170 procent více průmyslových hal.

Zatímco v minulých několika letech souběžně stavěli vždy jen dva nebo tři developerské společnosti, momentálně jich staví sklady nebo výrobní haly osm firem.

Téměř 300 tis. m2 nových průmyslových hal k pronájmu vyrostlo v loňském roce v České republice. To je meziroční nárůst výstavby o 170 procent.

Toto zjištění vyplývá z analýzy realitní poradenské společnosti Cushman & Wakefield.

Příčinou je především dlouhodobě silná poptávka po moderních průmyslových halách a volnější přístup ke kapitálu, který mohou developeři investovat.

„Rozestavěno je dalších přibližně 200 tisíc m2, které jsou převážně předpronajaté. Developeři důvěřují trhu – momentálně jich staví osm, zatímco v uplynulých několika letech byli souběžně aktivní vždy jen dva nebo tři developeři. Očekáváme, že i letos bude výstavba moderních průmyslových ploch silná,“ říká Jaroslav Kaizr, vedoucí pronájmu průmyslových ploch v Cushman & Wakefield.

Firmy si v loňském roce pronajaly 1,22 milionu m2 moderních průmyslových a logistických ploch. „Jedná se spíše o výkyv, než o situaci, která by se pravidelně opakovala. Důvodem k vysokým číslům je prodlužování smluv ze silných let 2008 a 2010, které loni vypršely. Dle našich výpočtů se rovnovážná poptávka po moderních průmyslových prostorech pohybuje mezi 700 a 750 tis. pronajatých metrů ročně,“ vysvětluje Kaizr.

V uplynulých letech se trh k milionu přiblížil nejvíce v letech 2007 a 2010, kdy se pronajalo okolo 870 tisíc m2. Většinu poptávky v té době tvořily nové projekty. „Od roku 2009 podíl přejednaných nájemních smluv na celkové poptávce po průmyslových prostorách neustále roste a v minulém roce dosáhl 48 procent, což je nejvíce v historii. Vypovídá to o stabilitě ekonomického prostředí a vyzrálosti českého trhu s průmyslovými nemovitostmi“,“ dodává Kaizr.

K nejvýznamnějším transakcím v minulém roce patřilo přejednání nájemních smlouvy společnosti DHL v Prologis Parku Jirny (99 tisíc m2), přejednání nájemní smlouvy a expanze společnosti Tech Data v CTParku Bor (52 tisíc m2), přejednání nájmu společností HOPI v Pointparku D1 (46 tisíc m2), nájem společnosti FEI v CTParku Brno (45 tisíc m2) a nájem společnosti Grammer v CTParku Žatec (36 tisíc m2). Zvýšená poptávka po průmyslových prostorech se projevila na poklesu podílu volných ploch, kterých je nyní 6 procent. „I při zvýšené výstavbě je trh schopen nové plochy absorbovat, poptávka tedy převyšuje nabídku. Z toho vyplývá i mírný tlak na zvyšování nájemného, a to zejména v lokalitách s nižším podílem volných ploch,“ konstatuje Kaizr. V roce 2013 stavěly především společnosti CTP, VGP, D+D a Panattoni. V posledních měsících se k nim připojily Pointpark Properties, Prologis, Segro a Gemo. Všichni výše uvedení developeři jsou dnes velmi aktivní a podílejí se na aktuálně rozestavěných areálech. "Developeři mají ve srovnání s předchozími lety lehčí přístup ke kapitálu a stabilní poptávka je povzbuzuje k nové výstavbě. Spekulativní výstavbu ve větší míře v roce 2014 však neočekáváme,“ poznamenává Kaizr.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

V Paříži se v noci zřítila křídla mlýna na známém kabaretu Moulin Rouge.

V noci na dnešek se v Paříži zřítila křídla větrného mlýna, symbolu známého kabaretu Moulin Rouge. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na prohlášení hasičů. Více»

Výborný bude informovat o pomoci ovocnářům s poškozenou úrodu.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) bude dnes spolu s předsedou Ovocnářské unie Martinem Ludvíkem dnes v obci Daminěves na Mělnicku informovat o pomoci ovocnářům, kterým mráz v předchozích dnech zásadně poškodil úrodu. Více»

Skanska startuje prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena.

Skanska zahájila prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena v pražských Vysočanech. Bytový dům nabídne 134 nízkoenergetických bytů ve třech sekcích pojmenovaných po sestrách Emila Kolbena. Více»

Mrazy způsobily rozsáhlé škody na úrodě ovoce.

Škody hlásí i zelináři. Více»

Mrazy způsobily škody zelinářům.

Ochlazení oddálí sklizeň zeleniny. Více»

Všechny články a aktuality »»