Provozuje:
Juris Real Estate

Vyplacený státní příspěvek stavebního spoření rok od roku klesá.

Z rekordních výšin roku 2005 ho sneslo jeho snížení, ale i nižší zájem o spoření se stavebními spořitelnami.

Vyplacený státní příspěvek stavebního spoření rok od roku klesá.

autor. JURIS REAL

Z rekordních výšin roku 2005 ho sneslo jeho snížení, ale i nižší zájem o spoření se stavebními spořitelnami.

Stát vybrané daně přerozděluje nejrůznějším způsobem. Zpravidla mu inkasované peníze nestačí a ještě si půjčí. Tím zadlužuje všechny občany žijící na území českého státu.

Příliš velké zadlužení a jeho rychlý růst může vyústit v dluhovou krizi, státní bankrot a následnou recesi, jak názorně v nedávných letech ukázalo Řecko.

Řecký scénář České republice zřejmě nehrozí. Byť čeští politici plní nákladné předvolební sliby hlava nehlava, růst zadluženosti je v ČR umírněný.

Přesto čas od času i politici zrevidují některé výdaje a posoudí jejich účelnost. Zúčtování postihlo v roce 2010 i stavební spoření a jeho státní příspěvek. Od roku 2012 výdaje na státní příspěvek (jeho výplata za nároky roku 2011) propadly na polovinu a dále klesají.

Stát zasáhl do státního příspěvku stavebního spoření již dvakrát. První zásah v roce 2003 ale neměl kýžený efekt snížení státních výdajů. Potíž byla, že se tehdejší snížení státního příspěvku z 25 % naspořených prostředků v daném roce, nejvýše 4 500 Kč ročně týkalo až smluv uzavřených od roku 2004.

V závěru roku 2003 se tak strhla nákupní mánie a stavební spoření s vyšším státním příspěvkem si uzavřel téměř každý, kdo ho ještě neměl. Výsledkem bylo více než 2 miliony nových smluv o stavebním spoření.

Vysoký zájem o zajištění vyššího státního příspěvku stavebního spoření vedl ještě v letech 2004 a 2005 k růstu státních výdajů na podporu (vždy za nároky za předcházející rok) až na rekordní úroveň přes 16 mld. Kč.

Vláda se tehdy neodhodlala snížit státní příspěvek i na již existující smlouvy z obav z „retroaktivity“, kvůli níž by Ústavní soud mohl snížení státního příspěvku zrušit. Jak se ukázalo o pár let později, obavy byly liché.

Od roku 2006 výdaje na státní příspěvek přiznaný za rok 2005 sice stabilně klesaly. Pokles v řádu jednotek procent ale znamenal, že až do snížení státního příspěvku novelou zákona o stavebním spoření z roku 2010 byly výdaje vyšší než v roce 2002.

Nárůst výdajů byl tak velký a jejich následný pokles tak pozvolný, že vedl politiky k opětovnému snížení státního příspěvku, tentokrát i pro již uzavřené smlouvy. V roce 2010 s účinností od roku 2011 klesl státní příspěvek stavebního spoření z 15 % s maximem na 3 tis. Kč na 10 % z nových úspor s maximem na 2 tis. Kč.

Razantní pokles zejména pro starší smlouvy znamenal skokový pokles výdajů na státní příspěvek o více než 50 %.

Nízké úrokové sazby následující pád banky Lehman Brothers a finanční krizi spolu se stále poměrně štědrým státním příspěvkem stavebního spoření, který mu dopomáhá k efektivnímu zhodnocení v blízkosti 5 % ročně, vedly k tomu, že nedošlo k masivnímu vypovídání smluv a lidé i nadále stavební spoření k ukládání úspor využívají.

Sice dochází k úbytku spořicích smluv, ovšem v řádu jednotek procent. Úbytek smluv stavebního spoření navíc není jen důsledkem menšího zájmu klientů o tento produkt, ale také menšího zájmu stavebních spořitelen o starší klienty, kteří mají na svých smlouvách zajištěný úrok ve výši až 3 % plus možné úrokové zvýhodnění dalších 1,5 % ročně.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»