Provozuje:
Juris Real Estate

Vykutálenci se vydávají za advokáty, a vymáhají neexistující pohledávky.

Česká advokátní komora varuje před telefonáty falešných advokátů. Podvodníci se zaměřují na živnostníky a lékaře. Vymáhají od nich desetitisícové částky za nikdy neobjednané a neuskutečněné služby. Někdy využívají i jména zemřelých právníků.

Vykutálenci se vydávají za advokáty, a vymáhají neexistující pohledávky.

autor. JURIS REAL, Česká advokátní komora a Česká televize

Česká advokátní komora varuje před telefonáty falešných advokátů. Podvodníci se zaměřují na živnostníky a lékaře. Vymáhají od nich desetitisícové částky za nikdy neobjednané a neuskutečněné služby. Někdy využívají i jména zemřelých právníků.

Vyhnout se podvodným praktikám mohou lidé díky webu advokátní komory. Na něm je možné si daného advokát najít, ověřit si jeho praxi a spojit se s ním. Nebo v některých případech i zjistit, že právník je už po smrti.

„Útoky těch podvodníků šly tak daleko, že se v poslední době neváhají uchýlit k tak hyenistickým praktikám. Zneužívají skutečná jména advokátů a dokonce advokátů několik let zemřelých,“ konstatuje mluvčí České advokátní komory Iva Chaloupková.

Pokud je u advokáta napsáno „vyškrtnutý, znamená to, že takový člověk nesmí poskytovat právní služby,“ dodává. V praxi to znamená, že takový právník nesmí vymáhat dlužné částky. Ne všichni ale při ověřování totožnosti volajícího byli takto důslední. Dosud se na Advokátní komoru s obdobnou zkušeností obrátily desítky lidí. Některé případy již řeší policie. Komora zvažuje podání hromadné žaloby.

Neblahé zkušenosti má s takzvanými „právnickými šmejdy“ pasíř Pavel Křivánek. Práci s kovem se věnuje 30 let, kromě zákazníků se mu ale teď ozývají právě i podvodníci. Naposledy minulý měsíc.

„Volala mi paní s tím, že přišli na to, že dlužím za roky 2016 a 2017 peníze za nějaké služby, které jsem si u nich objednal,“ vypráví. Volající byla neústupná a výhrůžky stupňovala. „Pokud to nezaplatím do tří hodin, tak že mi obstaví účet,“ přibližuje Křivánek.

Své si s podvodníky zažila i praktická lékařka a matka advokáta Michala Chuchúta. I po ní chtěl volající peníze za fiktivní služby. Muž se vydával za soudního exekutora, použil jméno skutečného advokáta z Plzně a poslal i fakturu s údajnou dlužnou částkou.

„Ten člověk byl do telefonu velmi neodbytný. Po prvním telefonátu volal zhruba v půlhodinových intervalech. (Matka) byla maximálně vystrašená a vyděšená, protože jednak je neprávník a jednak je vyššího věku,“ říká Chuchút. „Maminka řekla, že to předá svému právnímu zástupci, tím myslela samozřejmě mě, a ten se s vymahatelem spojí,“ přibližuje Chuchút. Posléze zjistil, že advokát, za kterého se volající vydával, ani exekutorský úřad po jeho matce nic nepožadují.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Metropole by stála o budovu ruské školy.

V rozhlehlé budově na Krupkově náměstí v Bubenči se tři roky neučí. Sídlila v ní střední škola při ruském velvyslanectví. Více»

MČ Praha 1 zrenovuje domy.

Rovněž v letošním roce bude několik památek na území Prahy 1 opraveno i díky příspěvku z Programu regenerace městský památkových rezervací a městských památkových zón ministerstva kultury, který získá městská část. Více»

Teplárny opět obnovují plné vytápění.

Reagují na ochlazení. Více»

Zřítila se fasáda historické budovy kodaňské burzy.

Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil požár, se zřítila, uvedl mluvčí dánských hasičů. Více»

Soutěž o využití areálu na Strahově se nachází ve 2. kole.

Fotbalová asociace České republiky jedná jen se Spartou. Více»

Všechny články a aktuality »»