Provozuje:
Juris Real Estate

Vřídelní kolonáda v Karlových Varech se začala vracet ke svému pův. vzhledu.

V karlovarské Vřídelní kolonádě začala naplno druhá etapa oprav. Zatímco v první etapě město opravilo technologie a některé stavební prvky, nyní jsou práce zaměřeny na návrat památky ze 70. let 20. století do stavu co nejbližšímu původní podobě.

Vřídelní kolonáda v Karlových Varech se začala vracet ke svému pův. vzhledu.

autor. JURIS REAL, ČTK

V karlovarské Vřídelní kolonádě začala naplno druhá etapa oprav. Zatímco v první etapě město opravilo technologie a některé stavební prvky, nyní jsou práce zaměřeny na návrat památky ze 70. let 20. století do stavu co nejbližšímu původní podobě.

Velká část prvků se přitom bude muset znovu vyrobit, řekl dnes novinářům náměstek primátorky Karlových Varů Petr Bursík (ODS).

"Tohle je druhá etapa, kdy vracíme původní vzhled vřídelní síně včetně části okolí. A bude nás čekat pak ještě třetí etapa, a to bude komplexní rekonstrukce celého objektu. Je na to zpracovaná studie Kanceláře architektury města a my ji teď budeme postupně rozpracovávat, abychom byli připraveni na případnou dotaci. Tam se totiž bavíme o asi 100 nebo 130 milionech korunách," shrnul Bursík.

Odstranění havarijního stavu po stavební stránce stálo zhruba 22 milionů korun. Oprava technologie jímání vřídelní vody stála 24 milionů korun a současná etapa by měla stát 26,5 milionu korun.

Při druhé etapě oprav pracovníci sundali skleněné stěny vřídelního sálu, postavili novou podlahu, která tvoří současně strop nad technologickým podzemím. Vymění i skleněné zdobné prvky na koruně vřídelního sálu.

Podle architekta Jiřího Janische, který měl na starosti přípravu druhé etapy oprav Vřídelní kolonády, nebylo snadné vybrat vhodnou variantu podoby sálu.

Plány původního architekta Jaroslava Otruby se v mnohém lišily od reálné podoby Vřídelní kolonády.

Např. u kamenných prvků už nebylo možné najít stejný typ a barvu kamene, jaký zde byl původně. Navíc bylo nutné zohlednit i moderní technologie.

Např. při stavbě kolonády se mramorová podlaha řezala na místě a podle potřeby, zatímco nyní bude dodána v přesně vyřezaných dílech.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»