Provozuje:
Juris Real Estate

Vrchní státní zástupkyně mění kvůli Krejčířovi zákony.

Státní zástupci plánují propříště zabránit tomu, aby se zločinci jako Radovan Krejčíř znovu dostávali k zabavenému majetku. Nový právní předpis má dát přednostně šanci na odškodnění věřitelů.

Vrchní státní žalobkyně mění kvůli Krejčířovi zákony.

autor. JURIS REAL

Státní zástupci plánují propříště zabránit tomu, aby se zločinci jako Radovan Krejčíř znovu dostávali k zabavenému majetku. Nový právní předpis má dát přednostně šanci na odškodnění věřitelů.

Vydání věcí Krejčířovým advokátům proběhlo za poněkud nestandardních okolností. Soudní exekutoři (resp. jejich vykonavatelé) se dožadovali majetku Radovana Krejčíře podle své komory včas – už 5. srpna – tedy ještě když bylo část věcí možno vydat. Majetkový úřad jim však odpověděl až po třech dnech, tedy 8. srpna, že už jim nemůže vyhovět. Přitom mezitím ještě vydával část věcí právníkům Krejčíře. Exekutor má sice ještě naději, že cennosti pro věřitele zajistí u advokátů, ale ta je spíše teoretická. Stačí říct: Vrátili jsme věci klientovi a už nevíme, co s nimi udělal. Všechno začalo 27. června, když městský soud po letech odblokoval Krejčířův majetek. Původně se totiž čekalo, že Krejčíř dostane u soudu ve svých kauzách i trest propadnutí majetku. Jenže nedostal, soud mu vyměřil „pouze“ deset let vězení. „Předseda senátu zruší zajištění, pomine-li důvod, pro který byl majetek zajištěn,“ píše soudce Pavel Benda v soudním rozhodnutí. Ještě nějakou dobu trvalo, než rozhodnutí nabylo právní moci, a pak byl majetek volný. Právnička rodiny Krejčířových Karolína Babáková už v pondělí uvedla, že „klienti si komunikaci s médii nepřejí“, takže jejich vyjádření není k dispozici.

Rozhodnutí soudu má však přece jen jeden důsledek, který Krejčířovy věřitele potěšil. Díky němu se odblokovala i luxusní vila Krejčířových v Černošicích u Prahy. A tu advokáti odnést nemohou. Exekutoři na ni mají políčeno už delší dobu a nyní konečně mohou přistoupit k dražbě. Exekutor už se dokonce objednal ve vile na prohlídku, aby ji mohl ocenit. Současně padla snad už poslední překážka. Krajský soud v Praze podle definitivně zamítl v odvolacím řízení žalobu Kateřiny Krejčířové, manželky odsouzeného podnikatele. Ta se domáhala vynětí vily z exekuce. To, že právníci odsouzených přijdou první, se děje často a poškození mají smůlu téměř vždy. Podivnou praxi potvrdily dva zdroje. Vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová a bývalý zaměstnanec Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Žalobci si to nechtějí nechat líbit. Vznikla proto novela trestního zákoníku, která by k majetku jako první pustila věřitele.

Dokonce ji žalobci sepsali ještě před návštěvou Krejčířových právníků na majetkovém úřadě. Krejčířova kauza však legislativní proces určitě urychlí. „Pokud není trest propadnutí věci či majetku uložen, musí být odsouzenému pachateli vráceny všechny zajištěné hodnoty zpět. Zákon nestanoví žádnou ochrannou lhůtu k uplatnění práv jiných osob,“ shrnuje dnešní stav vrchní státní zástupkyně Bradáčová. Právníci Radovana Krejčíře toho využili a mezi 4. a 6. srpnem odvezli z úřadu movité věci včetně vzácných obrazů Václava Špály v ceně 30 milionů korun. Předhonili i exekutora, který se úřadu ozval až 5. srpna. Předtím totiž po více než deseti letech Městský soud v Praze odblokoval Krejčířův majetek. Krejčíř (který je na útěku) nebyl odsouzen k propadnutí majetku ve prospěch státu, dostal totiž za podvod jen 10 let vězení. Dál dluží věřitelům 56 milionů. Poškozeným může nyní pomoci jen zvláštní institut přezajištění. Zkrátka „zmrazení“ věcí ve prospěch státu se odblokuje a hned se zase věc zablokuje pro poškozené oběti. Toho však soudy využívají zřídka a v případě Krejčíře to prý podle soudce ani nešlo.

Proto už nejvyšší a vrchní státní zastupitelství společně s dalšími experty na trestní právo připravilo legislativní novelu zákona, podle které by se měl trest propadnutí majetku ukládat za splnění určitých podmínek povinně. Zabavené věci by si rozebrali exekutoři. Kdyby to neprošlo, má vrchní státní zastupitelství „plán B“. Bude navrhovat ochrannou lhůtu, ve které by „odblokovávaný“ majetek mohli poškození převzít přednostně. Trvala by podle Bradáčové dva až tři měsíce. Návrhy mají šanci. „Určitě tomu bránit nebudu. Poškození mají mít přednost,“ říká poslankyně ČSSD a exministryně spravedlnosti Marie Benešová.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Metropole by stála o budovu ruské školy.

V rozhlehlé budově na Krupkově náměstí v Bubenči se tři roky neučí. Sídlila v ní střední škola při ruském velvyslanectví. Více»

MČ Praha 1 zrenovuje domy.

Rovněž v letošním roce bude několik památek na území Prahy 1 opraveno i díky příspěvku z Programu regenerace městský památkových rezervací a městských památkových zón ministerstva kultury, který získá městská část. Více»

Teplárny opět obnovují plné vytápění.

Reagují na ochlazení. Více»

Zřítila se fasáda historické budovy kodaňské burzy.

Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil požár, se zřítila, uvedl mluvčí dánských hasičů. Více»

Soutěž o využití areálu na Strahově se nachází ve 2. kole.

Fotbalová asociace České republiky jedná jen se Spartou. Více»

Všechny články a aktuality »»