Provozuje:
Juris Real Estate

Vojenské lesy postavily rodinný dům pro ředitele divize za 7,3 mil.

Vojenské lesy a statky ČR (VLS) v letech 2015 až 2017 hospodařily se svěřeným majetkem v hodnotě 8,5 miliardy korun až na několik případů bez větších problémů.

Vojenské lesy postavily rodinný dům pro ředitele divize za 7,3 mil.

autor. JURIS REAL (s využitím ČTK)

Vojenské lesy a statky ČR (VLS) v letech 2015 až 2017 hospodařily se svěřeným majetkem v hodnotě 8,5 miliardy korun až na několik případů bez větších problémů.

Toto zjištění vyplývá z výsledků prověrky, které uveřejnil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Neúměrně vysoké byly podle úřadu náklady 7,3 milionu korun za postavení domu pro ředitele divize a podnik zbytečně chyboval v pronájmu majetku.

Naopak dobré byly výnosy z vytěženého dříví.

Ministerstvo obrany v reakci sdělilo, že o stavbě domu bylo rozhodnuto v září 2012 a po dostavbě v roce 2015 byl dům nabídnut ke komerčnímu nájmu.

Tehdejší ředitel divize Karlovy Vary ho získal do nájmu na základě nejvyšší nabídky, uvedl mluvčí ministerstva.

Rodinný dům s rozlohou 233 metrů čtverečních a pozemkem přesahujícím 2 500 metrů čtverečních podnik postavil za více než 7,3 milionu korun. Takové náklady jsou podle NKÚ neúměrně vysoké s ohledem na to, jaký účel má tato stavba plnit.

"Řešit ubytování zaměstnance - přestože se jedná o vedoucího pracovníka - výstavbou rodinného domu s pozemkem vysoce překračuje obvyklý standard poskytovaných benefitů," konstatoval NKÚ.

Dodal, že je to v ostrém kontrastu s bydlením ostatních ředitelů divizí, které se rozlohou pohybuje od 25 metrů čtverečních do 54 metrů čtverečních obytné plochy.

Podle ministerstva státní podnik nyní zpracovává projekt variantního využití nemovitosti. "O konečném využití objektu bude rozhodnuto na základě ekonomické výhodnosti," sdělil ČTK mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Zbytečně VLS chybovaly podle kontrolorů i v případě pronájmů majetku. "Podnik několik let nevymáhal úroky z prodlení, smluvní pokuty nebo nevalorizoval nájem, přestože podle uzavřených smluv takto postupovat měl. S vymáháním začal až v době kontroly v roce 2018," uvedl NKÚ. Nápravu potvrdil i Pejšek, úroky i pokuty byly podle něj uhrazeny.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

PČR prověřuje možné vydírání členů výběrové komise k trase metra D.

Pražská policie prověřuje na základě trestního oznámení dopravního podniku hlavního města možný pokus o vydírání členů hodnoticí komise v tendru na stavbu druhého úseku metra D. Na dotaz ČTK to uvedla policejní mluvčí Eva Kropáčová. Více»

Všechny články a aktuality »»