Provozuje:
Juris Real Estate

Vodní erozí je v Česku ohroženo až 67 procent zemědělské půdy.

V nejohroženějších kategoriích je 35 procent území ČR. Uvádí to ministerstvo zemědělství (MZe) v aktuální situační a výhledové zprávě. Podle poslední obdobné zprávy z roku 2012 bylo vodní erozí ohroženo 50 procent zemědělské půdy.

Vodní erozí je v Česku ohroženo až 67 procent zemědělské půdy.

autor. JURIS REAL

V nejohroženějších kategoriích je 35 procent území ČR. Uvádí to ministerstvo zemědělství (MZe) v aktuální situační a výhledové zprávě. Podle poslední obdobné zprávy z roku 2012 bylo vodní erozí ohroženo 50 procent zemědělské půdy.

V České republice je přitom zemědělská půda na 54 procentech výměry země.

Bývalý ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS) v roce 2011 uvedl, že by podle nejhorších možných scénářů mohlo ročně mizet 21 milionů tun ornice. Ekonomická ztráta by podle těchto analýz činila 4,3 miliardy korun. Se stejnými daty pracuje ministerstvo i nyní. Na silně erodovaných půdách klesají podle MZe hektarové výnosy až o 75 procent. Kvůli erozi se také snižuje cena půdy, na některých pozemcích až o deset korun za metr čtvereční.

"Ztráta půdy je v měřítcích délky lidského života neobnovitelná a obtížně vyčíslitelná, bereme-li v úvahu, že dvou až třícentimetrová vrstva půdy vzniká za příznivých podmínek průměrně 100 až 1000 let," uvádí ministerský materiál. Protierozní opatření plánuje i nynější vedení MZe. Ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL) například chce, aby zemědělci více měnili pěstované plodiny. Chce také tvrději postupovat vůči zemědělcům, u jejichž půdy se opakovaně zjistí růst eroze.

V roce 2017 by ministerstvo mělo určit maximální velikost výměry tzv. půdního bloku, což je místo, na kterém je souvisle obdělávaná půda bez oddělení terénem. Může jít například o pole obklopené cestami nebo lesem.

Podle Jurečky bude velikost určená i svažitostí terénu nebo půdním typem místa. Nejspíš se maximální velikost bude určovat pouze u míst s opakovanou erozí.

Problematikou by se měl stále více zabývat Státní pozemkový úřad. Po Jurečkově nástupu na ministerstvo nově vzniklo oddělení ochrany půdy.

Vzrostla také ohroženost větrnou erozí, tvrdí zpráva. Zatímco v roce 2012 šlo o 14 procent zemědělské půdy, nyní může jít až o 18 procent. Navíc se v posledních letech stále více objevuje ohrožení půdy suchem.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

V části ČR bude v noci na čtvrtek mráz.

Ten může poškodit kvetoucí stromy. Více»

O letošní úrodě ovoce rozhodnou následující dva týdny.

Čekají se noční mrazíky. Více»

Úpravami podmínek oddlužení by se poslanci měli zabývat až ve středu.

V projednávání sporného vládního návrhu na zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky budou poslanci pokračovat pravděpodobně ve středu místo původně plánovaného dneška. Více»

Výstavba nové tramvajové trati na Václavském nám. začne 29.6.

Stavba nové tramvajové trati v horní polovině pražského Václavského náměstí začne letos 29. června a potrvá tři roky. Tramvaje přes náměstí mezi Vodičkovou a Jindřišskou ulicí nepojedou od tohoto data až do 30. září, tj. tři měsíce. Více»

Všechny články a aktuality »»