Provozuje:
Juris Real Estate

Vloni přibylo statisticky nejvíce obyvatel v metropoli.

Bytů je pro ně přitom ale žalostně málo.

Vloni přibylo statisticky nejvíce obyvatel v metropoli.

autor. JURIS REAL

Bytů je pro ně přitom ale žalostně málo.

Nejvyšší meziroční přírůstek obyvatel má podle nejnovějších dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) Praha a okolí.

Dlouhodobě se tedy potvrzuje, že nové byty jsou potřeba nejvíce právě zde. V loňském roce se podle společné analýzy Central Group, Trigema a Skanska Reality prodalo v Praze přibližně 6 650 nových bytů a z toho více než 1 200 z nich připadá na Central Group, jenž je tak největším rezidenčním stavitelem a investorem nové bytové výstavby v zemi.

Počet obyvatel České republiky vzrostl meziročně o 25 tisíc. Podílela se na tom zejména migrace, protože se do České republiky přistěhovalo o 20 tisíc lidí více, než se vystěhovalo.

Zatímco v celém tuzemsku se počet obyvatel ať již přirozenou cestou nebo stěhováním meziročně zvýšil jen nepatrně, v hlavním městě byl tzv. přírůstek obyvatel více než 13 tisíc osob.

Takto velký skokový nárůst nezaznamenali statistici ČSÚ v žádném jiném kraji naší země. Výrazný nárůst zaznamenal i Středočeský kraj, kde se počet obyvatel zvýšil o více než 12 tisíc. Nejvíce se na růstu podílely okresy Praha-východ a Praha-západ, tedy okresy v zázemí Prahy.

Naopak nejdramatičtější úbytek obyvatel byl v Moravskoslezském kraji, odkud se lidé hojně stěhovali. Celkem se v tomto kraji snížil počet obyvatel o téměř 3 500 osob.

Statistickou zajímavostí bezesporu je, že celkem v ČR výrazně přibylo seniorů nad 65 let věku. Meziročně o 3 procenta. Děti ve věku 0–14 let zaznamenaly nárůst o 1 procento. Celkem se narodilo 112,7 tisíce dětí, což je nejvíce za posledních šest let.

Statistiky ČSÚ zaznamenávají pouze přirozený pohyb obyvatel (narození, úmrtí) a oficiální stěhování, tedy včetně změny trvalého bydliště.

Statistiky nemohou počítat s migrací obyvatel, kteří se sice přistěhují do ČR či přestěhují v rámci České republiky, ale nezmění své trvalé bydliště.

Reálná čísla tak budou zejména u hlavního města ještě mnohem vyšší. Např. Strategický plán Prahy počítá s tím, že se zde počet obyvatel do roku 2030 zvýší až o 160 tisíc. Logicky tedy bude potřeba výrazně rozšířit bytový fond a tedy i celkovou nabídku nových bytů v metropoli.

Pokud se odhady ve Strategickém plánu Prahy vyplní a tempo povolovacích procesů nových staveb se výrazně nezrychlí, bytů bude velký nedostatek.

Developeři a investoři jsou přitom schopni výstavbu nových bytů kapacitně realizovat. Podle analýzy Central Group jsou již dnes v hlavním městě v různé fázi přípravy desetitisíce bytů.

Jenže pouze třetina z nich se při aktuálním tempu povolovacího procesu dostane na trh v následujících pěti letech.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»