Provozuje:
Juris Real Estate

Vlastníci vycouvali z prodeje bytu.

Hypoteční banka hrozí stotisícovou pokutou.

Vlastníci vycouvali z prodeje bytu.

autor. JURIS REAL

Hypoteční banka hrozí stotisícovou pokutou.

Petr Novák s přítelkyní si našli byt v oblíbené pražské lokalitě. Podepsali rezervační smlouvu a vyjednali si v bance hypoteční úvěr.

Prodávající se ale nečekaně rozhodli, že byt neprodají. A mladé dvojici hrozí statisícová pokuta od banky.

Bohužel se ukázalo, že dokument vypracovaný realitní kanceláří prodávajícímu z obchodu vycouvat nebrání.

Jak k tomu došlo?

„Na počátku letošního roku jsme se s přítelkyní rozhodli pořídit si vlastní byt. Jsme spolu již osm let a vždycky jsme byli v pronájmu. A protože jsme začali plánovat rodinu, chtěli jsme mít i vlastní bydlení,“ popisuje důvody Petr. „Určili jsme si, co od bytu chceme, které části metropole preferujeme, jaké dispoziční řešení by nám, i s ohledem na plánovanou rodinu, nejvíce vyhovovalo,“ uvádí. Během dvou měsíců absolvovali více než deset neúspěšných prohlídek bytů v Dejvicích, Suchdole a Troji. Nakonec zamířili na návštěvu bytu v Holešovicích, který je velmi zaujal. „Dispozičně sice úplně nevyhovoval našim představám, ale byl útulný a v dobré lokalitě. Několikrát jsme byt navštívili i s kamarádem architektem, který nám vymyslel jednoduchou změnu dispozičního řešení,“ vysvětluje Petr. Byt se rozhodli koupit. Realitní makléř připravil rezervační smlouvu, kterou po několika menších úpravách kontrahovali. Část kupní ceny museli financovat pomocí hypotéky, proto začali okamžitě po podepsání rezervační smlouvy vyjednávat s hypoteční bankou. „Realitního makléře jsem o hypotečním úvěru informoval. Banka nám vše schválila na začátku května. Podepsal jsem veškerou úvěrovou dokumentaci a volal do RK ohledně dalších kroků. Domluvili jsme se, že následující týden podepíšeme kupní smlouvu,“ pokračuje Petr.

Hypoteční úvěr má, byt ne.

„Pár dní nato se se mnou spojil realitní makléř znovu a sdělil mi, že si majitelé bytu celou akci rozmysleli a byt nakonec vlastně prodat nechtějí. Prý si jej ponechají pro svého syna.

V té chvíli by se ve mně krve nedořezal. Makléř se empaticky svěřil, že i jeho to mrzí, vzhledem k tomu, kolik nad tím strávil času.

To mi bylo sice líto, ale víc mě v tu chvíli pálilo, co budu dělat s tou schválenou hypotékou,“ popisuje rozčileně.

„Začal jsem hned zjišťovat, jestli odstoupení od prodeje umožňuje prodávajícímu rezervační smlouva. Bohužel se ukázalo, že dokument vypracovaný realitní kanceláří prodávajícímu nebrání z obchodu vycouvat a navíc to umožňuje bez jakékoli pokuty. Musím říct, že mě před podpisem rezervační smlouvy ani ve snu nenapadlo, že by se něco takového mohlo stát. Měl jsem za to, že pokud někdo několik měsíců inzeruje byt na prodej, nerozmyslí si to pak v předvečer podpisu kupní smlouvy. Opravdu mě to hodně naštvalo,“ rozčiluje se Petr. „Mnoho kupujících se domnívá, že rezervační smlouva je dokument, kterým si zamlouvají nemovitost pro sebe tak, aby nemohla být prodána nikomu jinému. Bohužel je to v mnoha případech spíše naopak. Rezervační smlouvy často spíše zavazují kupující stranu, aby si koupi nerozmyslela. Zatímco závazky pro prodávající a nebo realitní kancelář tam prakticky nenajdete,“ upozorňuje Alena Wenigrová, specialistka na nákup nemovitostí ze společnosti Alisen. Výsledkem je značně nepříjemná situace. Petr buď musí do tří měsíců najít jinou nemovitost, na kterou se již získaný úvěr předschválí. V případě, že však novou nemovitost nenajde, bude muset hypoteční bance zaplatit sankci za nevyčerpaný úvěr.

„Teď nám nezbývá nic jiného, než trávit všechen volný čas na internetu a přát si, abychom i takto pod tlakem našli něco, co nám bude alespoň trochu vyhovovat. Rozhodně se mi nechce platit bance statisíce za to, že si majitelé bytu prodej rozmysleli opravdu v té nejnevhodnější chvíli,“ uzavírá nevěřícně Petr. „Našim klientům vždy zdůrazňujeme, aby rezervační smlouvu nepodceňovali a jejímu sepisování věnovali dostatek pozornosti. V tomto případě byla rezervační smlouva vypracována silně v neprospěch kupujících, chyběly zde sankce pro prodávající stranu v případě, že se rozhodne od transakce odstoupit. S takovýmto zněním smluv se bohužel setkáváme poměrně často, přitom jak ukazuje případ pana Petra, finanční náklady, které kupující musí nést, mohou být velice vysoké,“ vysvětluje Alena Wenigrová. „Vhodné je také směřovat podpisy kupní smlouvy a dokumentů potřebných pro hypoteční úvěr do stejného termínu. Tím se minimalizuje riziko takovéto patové situace,“ dodává.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

PČR prověřuje možné vydírání členů výběrové komise k trase metra D.

Pražská policie prověřuje na základě trestního oznámení dopravního podniku hlavního města možný pokus o vydírání členů hodnoticí komise v tendru na stavbu druhého úseku metra D. Na dotaz ČTK to uvedla policejní mluvčí Eva Kropáčová. Více»

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Všechny články a aktuality »»