Provozuje:
Juris Real Estate

Vlastníci činžovních domů možná dostanou finanční náhrady.

Ústavní soud v Brně totiž přikázal Obvodnímu soudu pro Prahu 1, aby znovu rozhodl o žalobě na náhradu škody, kterou podala společnost INTERDOMUS na stát kvůli regulaci nájemného.

Vlastníci činžovních domů možná dostanou finanční náhrady.

autor. JURIS REAL

Ústavní soud v Brně totiž přikázal Obvodnímu soudu pro Prahu 1, aby znovu rozhodl o žalobě na náhradu škody, kterou podala společnost INTERDOMUS na stát kvůli regulaci nájemného.

Obvodní soud pro Prahu 1 se musí žalobou meritorně zaobírat a musí (pozn. "měl by") zohlednit nové, průlomové stanovisko pléna ÚS, které přiznává konkrétním vlastníkům činžovních domů právo na specifickou formu náhrady od státu. Ústavní soud vyhověl rovněž dvěma analogickým ústavním stížnostem.

Avšak otázka, jestli byl v dané věci dán nárok na náhradu za nucené omezení vlastnického práva, zůstává šalamounsky k zodpovězení obecným soudům, které musí zvážit, do jaké míry došlo díky regulovanému nájemnému k zásahu do práva vlastnit majetek a zda jsou splněny podmínky k náhradě škody. Stanovisko taktéž nedopadá na všechny vlastníky činžovních domů, týká se jen případů, v nichž už vlastníci podali žalobu proti České republice. Ve stanovisku ÚS je rovněž bohužel velmi komplikovaně vymezeno období pro výpočet náhrad. Ty se vztahují jen k období před vydáním klíčového nálezu ÚS ohledně regulovaného nájemného v roce 2005.

Tímto nálezem získali vlastníci činžovních domů možnost zažalovat nájemce u soudu o jednostranné zvýšení nájemného.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»