Provozuje:
Juris Real Estate

Vláda schválila další rozvolnění opatření proti šíření koronaviru.

Od 10. května se vyjma maloobchodu uvolní i další služby jako opravny obuvi či solária. Otevřou se rovněž školy v dalších krajích.

Vláda schválila další rozvolnění opatření proti šíření koronaviru.

autor. JURIS REAL, ČTK

Od 10. května se vyjma maloobchodu uvolní i další služby jako opravny obuvi či solária. Otevřou se rovněž školy v dalších krajích.

Kvůli horší situaci kabinet ještě ve čtvrtek zváží postup ve Zlínském a Jihočeském kraji a na Vysočině. Nosit ochranu dýchacích cest ve venkovních prostorách bude asi nutné jen při blízkém setkání.

Včera se v České republice v šesti krajích a v Praze po čtyřech měsících vrátili do školních lavic žáci druhého stupně, včetně nižších ročníků víceletých gymnázií. Ze tří na sedm ode dneška stoupl také počet krajů, kde mohou do mateřských škol chodit všechny děti. Otevřely se tam také galerie a muzea.

V celé zemi mohly otevřít kadeřnictví a další provozovny spojené s péčí o tělo a o zvířata.

Děti z druhých stupňů základních škol se včera v rotační výuce vrátily do lavic vedle hlavního města také v Královéhradeckém, Plzeňském, Karlovarském, Středočeském, Libereckém a Pardubickém kraji.

V metropoli, středních Čechách, Libereckém a Pardubickém kraji začaly znovu chodit všechny děti i do školek, dosud mohli jen předškoláci.

V Královéhradeckém, Karlovarském a Plzeňském kraji se školky naplno otevřely díky příznivé epidemické situaci minulý týden.

Na středních školách včera začaly přijímací zkoušky, které se konají za zpřísněných protiepidemických opatření, zájemci musejí doložit negativní test na covid-19.

Školy včera podle zjištění ČTK s nástupem dětí až na drobné zmatky problémy neměly. Zástupci některých z nich ale poukazovali na to, že stát školy o návratu žáků informoval pozdě a nedostatečně informuje i o dodávkách testů.

Možný nedostatek antigenních testů pro testování ve školách nechce připustit radnice sedmnáctitisícového Jičína, sama proto testy za více než 400.000 korun objednala.

Pražský magistrát dnes oznámil, že vypíše veřejnou zakázku v hodnotě dvou milionů korun na testování žáků na víceletých gymnáziích a taneční konzervatoři pomocí PCR testů. Jedním z důvodů je právě nedostatek antigenních testů.

Příští pondělí se otevřou školky v plném rozsahu bez roušek a testů a druhé stupně základních škol či nižší stupně víceletých gymnázií v rotační formě v dalších krajích - v Ústeckém, Olomouckém, Jihomoravském a Moravskoslezském, rozhodla včera vláda.

S výjimkou Zlínského a Jihočeského kraje a Vysočiny bude též na vysokých školách v celém Česku umožněna klinická a praktická výuka včetně praxí studentů všech ročníků.

Zkoušky, včetně přijímacích, bude možné konat s rozestupem minimálně 1,5 metru, informoval ministr školství Robert Palga (za ANO).

Při postupném návratu žáků do škol postupuje ministerstvo nyní regionálně podle počtu nově nakažených na 100.000 obyvatel, hranicí, které se musí blížit, je 100 za posledních sedm dní.

Celostátně je nyní v ČR týdenní průměr výskytu koronaviru 134 případů na 100.000 obyvatel. V jednotlivých okresech i krajích se údaj značně liší.

Nejpříznivější je v Karlovarském kraji, kde za poslední týden přibylo 54 nakažených v přepočtu na 100.000 obyvatel.

Naopak právě ve Zlínském a Jihočeském kraji je přes 200 nakažených v přepočtu na 100.000 obyvatel a na Vysočině 189.

V krajích, kde je lepší epidemická situace, se mohou ve střediscích volného času a v základních uměleckých školách od úterý 4. května setkávat při konzultacích vevnitř skupiny tří dětí a venku 20 dětí, uvedl po jednání vlády ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO).

U ostatních volnočasových aktivit dětí podle něj platí stejné podmínky jako při jiných skupinových aktivitách, tedy možnost až 20 dětí venku, plocha 15 metrů čtverečních na jednoho a povinnost mít negativní test.

Návrh na uvolňování covidových opatření v kultuře včera kritizoval ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Oblast podle něj diskriminuje proti ostatním odvětvím např. tím, že vyžaduje od diváků nákladnější PCR testy.

Zaorálek včera žurnalistům sdělil, že plán navíc požaduje výrazněji lepší epidemickou situaci než srovnatelné země, které už pravidla pro kulturu uvolňují. Podle Arenbergera budou rozhovory obou ministerstev pokračovat ve středu.

"Jsem optimista, že v kontextu dalších resortů, kde řešíme podobné záležitosti, že řešitelného konsensu dosáhneme," informoval.

Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) vláda dnes definitivně potvrdila, že povinné testování jednou týdně bude ve firmách, v neziskových organizacích či na úřadech pokračovat zatím do konce června. Podstupovat ho budou muset nadále i živnostníci.

Podle Havlíčka bude v dalším období zřejmě pokračovat kompenzační bonus pro živnostníky i programy COVID 2021 a COVID Nepokryté náklady, to ale ještě kabinet musí schválit.

Stále podle Havlíčka platí to, že dokud budou některé podnikatelské činnosti zakázány nebo výrazně omezeny protiepidemickými opatřeními, stát jim poskytne podporu. V květnu tak podle něj pokračuje program na podporu zaměstnanosti Antivirus.

Od 10. května vláda kromě maloobchodu uvolní i další služby jako opravny obuvi, autobazary, autosalony, fotografické služby, provoz lanovek, střelnice, ale také provoz solárií.

Fungovat budou znovu smět také hodinářství, zlatnictví, truhlářství, služby péče o dítě do tří let věku v denním režimu, pobočky budou moci otevřít cestovní kanceláře a agentury.

Seznam služeb, kterých se další vlna rozvolnění protiepidemických restrikcí týká, zveřejnilo ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) na svém webu.

Od loňského března se nákaza v zemi potvrdila u více než 1,6 milionu lidí. Z toho 29.365 pacientů s potvrzenou nemocí covid-19 zemřelo.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»