Provozuje:
Juris Real Estate

Vláda příště bude lépe odůvodňovat výjimky z restrikcí.

Vláda bude příště velmi důkladně zdůvodňovat výjimky z restrikcí. Rozhodnutí Ústavního soudu o zrušení části opatření týkající se maloobchodu a služeb vnímá jako stav minulý.

Vláda příště bude lépe odůvodňovat výjimky z restrikcí.

autor. JURIS REAL, ČTK

Vláda bude příště velmi důkladně zdůvodňovat výjimky z restrikcí. Rozhodnutí Ústavního soudu o zrušení části opatření týkající se maloobchodu a služeb vnímá jako stav minulý.

Nález soudu nehovoří o odškodnění, ale to už stát poskytuje a především v maloobchodu jsou kompenzace na dobré úrovni.

Na tiskové konferenci po jednání vlády to večer uvedl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Skutečnost, na kterou odkazuje rozhodnutí Ústavního soudu, se podle Havlíčka změnila. Vláda ale bude další případné výjimky lépe odůvodňovat, problematiku podle něj řeší také pandemický zákon.

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) po zveřejnění nálezu Ústavního soudu ČTK sdělil, že vláda bude muset upravit své opatření o omezení maloobchodu v souladu s rozhodnutím Ústavního soudu.

Havlíček následně novinářům řekl, že týmy ministerstev průmyslu, financí a úřadu vlády verdikt zanalyzují a vláda po projednání vydá své stanovisko.

Večer v České televizi Havlíček dále informoval, že vláda situaci nevnímá tak, že by něco protiústavně uzavřela. Je podle něj jen třeba vše, co zavře, aby dostatečně zdůvodnila. Pokud podle něj budou nějaké další restrikce, kabinet bude pečlivě svá rozhodnutí zdůvodňovat.

O odškodnění, jehož návrh by podle Svazu obchodu a cestovního ruchu měla vláda do týdne představit, nález Ústavního soudu podle Havlíčka nehovoří. Kompenzace ale stát poskytuje, doplnil.

"Zatím podle předběžných informací je to vlastně tak, že se navrhlo zrušit něco, co už mezitím bylo zrušeno. Nicméně reflektuji to spíše jako určitou výzvu do budoucna, jakým způsobem případně okomentovávat jednotlivé výjimky a restrikce," uvedl Havlíček. Blesku předtím řekl, že zjišťuje faktické dopady nálezu.

Ústavní soud zrušil část usnesení vlády s omezeními maloobchodu a služeb. Vláda podle něj dostatečně nevysvětlila, proč přikročila k zákazu u některých provozoven a proč jiné mají ze zákazu výjimku.

Havlíček Blesku sdělil, že zatím zjišťuje faktické dopady rozhodnutí. "Na podzim jsme aplikovali tzv. rakouskou cestu, kdy hypermarkety mohly nabízet plný sortiment," uvedl.

Aby kabinet zabránil diskriminaci malých obchodů, které musely zůstat uzavřené, přešel podle Havlíčka na tzv. belgický model. Ani velké obchody tak nesmějí od 27. prosince nabízet zboží ze specializovaných malých obchodů, které musejí zůstat zavřené.

"Belgický model je férovější vůči podnikatelům, méně komfortní je vůči zákazníkům. Všechny výjimky se průběžně komunikují, pokud byl průběžně větší problém, např. dostupnost dětského oblečení a obuvi, tak se to změnilo. Omezení provozu prodejen vycházelo z požadavku epidemiologů, odpovídá to restrikcím prakticky v celé Evropě," uzavřel Havlíček.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»