Provozuje:
Juris Real Estate

Vláda dnes bude jednat o plnění koncepce sociálního bydlení.

Dokument se záměry na roky 2015 až 2025 počítá s přípravou zákona o sociálním bydlení, povinností obcí mít část bytů pro lidi v nouzi i s financováním od státu.

Vláda dnes bude jednat o plnění koncepce sociálního bydlení.

autor. JURIS REAL (Zdroj: ČTK)

Dokument se záměry na roky 2015 až 2025 počítá s přípravou zákona o sociálním bydlení, povinností obcí mít část bytů pro lidi v nouzi i s financováním od státu.

Podle zprávy o situaci za loňský rok, kterou má ČTK k dispozici, resorty plní jen menší část úkolů.

"Na plnění koncepce se negativně projevilo především zastavení prací na návrhu zákona o sociálním bydlení. Vysoký počet cílů je totiž vázán právě na přijetí zákona," uvedlo ve zprávě ministerstvo práce. Podle něj se loni neplnilo osm z 22 opatření, osm se provádělo jen částečně podle koncepce postupovalo jen šest. Koncepci schválila v říjnu 2015 vláda ČSSD, ANO a lidovců, kterou vedl Bohuslav Sobotka (ČSSD). Na podobě zákona o sociálním bydlení pak nebyla v koalici ale shoda, nestihl se projednat a přijmout. Zákon o sociálním bydlení ve svém programovém prohlášení slíbila i vláda ANO a ČSSD premiéra Andreje Babiše (ANO). Od záměru loni v srpnu, tedy zhruba šest týdnů po získání důvěry ve Sněmovně ustoupila. Místo toho se rozhodla pro dotační program Výstavba, ministerstvo pro místní rozvoj ho spustilo letos v květnu.

Ministerstvo práce ve zprávě uvádí, že český trh s byty se v posledních letech dramaticky mění a ceny strmě rostou. Nedostatek dostupných bytů tak dopadá nejen na chudé, ale už i na střední třídu. Podle zprávy přibývá lidí s nepřiměřeně vysokými náklady na bydlení. V Praze se v roce 2017 zvedly nájmy o 12 procent, od roku 2010 pak o víc než polovinu. V Hradci Králové se předloni meziročně zvýšily ceny nejvíc, a to o 28 procent, uvedli autoři. Obce a stát vlastní 49.000 bytů. Menších než 50 metrů čtverečních je 15 procent z nich. Předloni bydlela v nájmu pětina domácností.

Podle zprávy se "zákonné ukotvení sociálního bydlení ukazuje jako nezbytné". Zákon o sociálním bydlení měl stanovit podmínky provozování sociálních bytů, financování i sociální práci pro potřebné.

Právní norma měla upravit rovněž podobu dávek na bydlení. Vzniknout měl i rejstřík sociálních bytů. Tyto úkoly z koncepce se neplní. Kvůli zavedení systému sociálního bydlení mělo přibýt úředníků, kteří měli mít agendu na starosti. Tento úkol se podle zprávy plní částečně.

Připravit se měl také návrh zákonné úpravy sociálních bytových družstev, ani ten ale není. Podle zprávy má ministerstvo práce projekt, na kterém s řadou měst ověřuje nastavení sociálního bydlení.

Podle odborníků na sociální problematiku se problém bytové nouze v tuzemsku bez zákona o sociálním bydlení vyřešit nepodaří. Povinnost obcí, úloha úřadů, prevenci i model financování by se měla ukotvit v legislativě, míní experti.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»