Provozuje:
Juris Real Estate

Vláda ČR se neshodla na postoji ke zdanění církevních restitucí.

Koaliční ministři se dnes neshodli na jednotném postoji k návrhu KSČM, který se týká možného zdanění náhrad ve věci církevních restitucí. Vláda nepřijala žádné stanovisko, uvedl mluvčí kabinetu Martin Ayrer na twitteru.

Vláda ČR se neshodla na postoji ke zdanění církevních restitucí.

autor. JURIS REAL

Koaliční ministři se dnes neshodli na jednotném postoji k návrhu KSČM, který se týká možného zdanění náhrad ve věci církevních restitucí. Vláda nepřijala žádné stanovisko, uvedl mluvčí kabinetu Martin Ayrer na twitteru.

Pro zdanění se před jednáním vyslovili zástupci ANO, proti vystupují lidovci. Sociální demokraté, kteří byli proti církevním restitucím, vysvětlují svůj zdrženlivý postoj snahou zachovat současnou koaliční vládu.

Bez ohledu na stanovisko vlády se návrhem KSČM budou poslanci zabývat na některé z příštích schůzí. Dá se předpokládat, že postoj vládních stran ve Sněmovně bude nejednotný. Podle KSČM by stát mohl zdaněním ročně získat zpět asi 380 milionů korun a za celou dobu vyplácení finanční náhrady asi 11,5 miliardy korun.

Pražský arcibiskup Dominik Duka začátkem dubna řekl, že pokud by Parlament návrh schválil, církev by se obrátila na Ústavní soud.

Legislativní rada vlády vedená Jiřím Dienstbierem (ČSSD) připravila pro dnešní jednání kabinetu návrh nesouhlasného stanoviska. Zdanění by podle něj ohrozilo legitimní očekávání na straně církví a náboženských společností. Podle vládních legislativců návrh KSČM také představuje významné riziko nepřípustné retroaktivity.

Jako příklad uvedli velmi podobný postup týkající se dodatečně zdaněné státní podpory stavebního spoření, které již dříve Ústavní soud zamítl.

V návrhu také stálo, že podle současného zákona o daních z příjmů nejsou dotace, příspěvky a další podpory církvím z veřejných rozpočtů předmětem zdanění, a proto by bylo nesystémové, kdyby se zdaňovala i tato finanční náhrada.

"Již jednou v roce 1948 KSČM sebrala majetek církvím a perzekvovala duchovní i laiky. Dnes vláda projednává druhý pokus KSČM na zdanění. Odmítáme dodatečné zdanění navráceného majetku a finančního vypořádání, jak navrhuje KSČM. Překvapuje mě, že takový návrh chtějí podporovat ministři ANO," uvedl na twitteru k dnešnímu jednání místopředseda lidovců Marian Jurečka. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) před jednáním ministrů novinářům řekla, že podpora návrhu by znamenala porušení koaliční dohody.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»