Provozuje:
Juris Real Estate

Vláda ČR schválila zpřísnění podmínek pro prodejce klimatizací.

Prodejcům klimatizací by zákon v budoucnu mohl ukládat povinnost doložit u každé prodané klimatizace potvrzení o odborné instalaci. Pokud nezajistí kupujícímu odbornou montáž, mohou jim hrozit stotisícové pokuty.

Vláda ČR schválila zpřísnění podmínek pro prodejce klimatizací.

autor. JURIS REAL

Prodejcům klimatizací by zákon v budoucnu mohl ukládat povinnost doložit u každé prodané klimatizace potvrzení o odborné instalaci. Pokud nezajistí kupujícímu odbornou montáž, mohou jim hrozit stotisícové pokuty.

Vyplývá to z návrhu změny zákona o látkách poškozujících ozonovou vrstvu, který připravilo ministerstvo životního prostředí a schválila vláda.

Při neodborné instalaci hrozí úniky nebezpečných látek do atmosféry.

Návrh, který nyní posoudí poslanci, upravuje podmínky provozu a uvádění na trh zařízení, která obsahují mimo jiné fluorované skleníkové plyny. Norma má zabránit tomu, aby nekontrolovaně unikaly do ovzduší.

Jde o zařízení, jako jsou například klimatizace v domácnostech i některá větší chladicí zařízení nebo tepelná čerpadla, vyplývá z návrhu zákona.

Lednice nebo mrazáky do této skupiny nepatří, protože mají uzavřený chladicí okruh a nekompletují se, pouze zapojují do zásuvky.

Zákon se přizpůsobuje nařízení Evropského parlamentu. Prodejci by podle něj měli povinnost zajistit, že instalaci provedou certifikované osoby. Zároveň musejí vést evidenci, kolik zařízení prodají i kdo je namontoval.

Kontrolovat je bude Česká obchodní inspekce. Certifikáty podle Dominiky Pospíšilové z ministerstva životního prostředí vydává tento úřad, pokud žadatel doloží osvědčení o certifikační zkoušce.

Zákon také navrhuje nové sankce za úmyslné vypouštění fluorovaných plynů do ovzduší. Fyzické osoby mohou dostat pokutu od 100.000 do jednoho milionu, právnické osoby od půl do 1,5 milionu korun. Fluorované skleníkové plyny mohou způsobovat globální oteplování a negativně ovlivňují klimatický systém Země. V atmosféře mohou přetrvat několik desítek let.

Spotřeba vzrostla od konce 90. let minulého století, protože se používají v chladicích zařízeních, klimatizacích, tepelných čerpadlech a v protipožární ochraně.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

PČR prověřuje možné vydírání členů výběrové komise k trase metra D.

Pražská policie prověřuje na základě trestního oznámení dopravního podniku hlavního města možný pokus o vydírání členů hodnoticí komise v tendru na stavbu druhého úseku metra D. Na dotaz ČTK to uvedla policejní mluvčí Eva Kropáčová. Více»

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Všechny články a aktuality »»