Provozuje:
Juris Real Estate

Vláda ČR schválila legislativní novelu o PENB.

Česká vláda schválila novelu zákona, která upravuje průkazy energetické náročnosti budov neboli PENB. Kromě toho, že staré domy mít průkaz nemusí, jsou v návrhu i další zajímavé "novinky".

Vláda ČR schválila legislativní novelu o PENB.

autor. JURIS REAL

Česká vláda schválila novelu zákona, která upravuje průkazy energetické náročnosti budov neboli PENB. Kromě toho, že staré domy mít průkaz nemusí, jsou v návrhu i další zajímavé "novinky".

Zatímco tak vlastníci starých činžovních domů nebudou muset pořizovat průkaz energetické náročnosti budov, ten naopak bude muset být připraven i pro rozestavěnou budovu a to v rámci kolaudace. Navíc, průkaz bude nutné vystavit znovu, pokud se změní způsob vytápění či ohřevu teplé vody. Realitní společnost budou zodpovědné za uvádění PENB v inzerci a bude muset průkaz na vyzvání inspekce doložit. Dosud vlastníci nemovitostí kvůli nepřehlednosti situace s pořízením PENB otálejí, případně je odmítají zcela. Jasněji by měla udělat novela zákona o hospodaření energií, která přinese několik zásadních změn. Zároveň se zpřísní sankce za nedodržení zákona a zvýší počet kontrol ze strany státní energetické inspekce.

Realitní společnost bude mít zodpovědnost za uvedení PENB!

V současné době má vlastník zákonnou povinnost uvádět hodnotu energetického průkazu u každého bytového domu na prodej již v inzerci. Pokud její majitel nedodá realitní společnosti ověřenou kopii PENB, má realitní kancelář povinnost u objektu uvést nejhorší energetickou třídu, tedy “G”. To by se od ledna příštího roku mohlo změnit a realitní společnost bude za uvádění energetických průkazů v inzerci přímo právně odpovědná. V případě uveřejnění inzerátu bez deklarované energetické náročnosti nově hrozí jak vlastníkovi, tak i realitnímu makléři pokuta až sto tisíc korun. případě, že by zodpovědnost ležela na vlastníkovi nemovitosti v podobě právnické osoby (například SVJ či podnikatele), pak je pokuta dokonce až dvě stě tisíc korun.

Domy z roku 1947 a starší bez energetického průkazu!

Další z chystaných novinek se dotýká nemovitostí, které byly postaveny před rokem 1947. U takových domů bude nově platit, že pokud se prodávající s kupujícím písemně dohodnou, není průkaz energetické náročnosti nutné pořizovat. Drtivá většina takto starých budov spadá do nejnižší třídy. Jiné by to bylo v případě zrekonstruované nemovitosti, kde je průkaz nadále potřeba. Novela zákona také obsahuje návrh, aby byl PENB vyžadován nejen pro prodej a pronájem nemovitosti, ale i pro stavby před jejich dokončením a to v rámci kolaudace. Dále novela počítá s tím, že průkaz bude nutné obnovit např. v případě, kdy dojde k výměně kotle na ohřev teplé vody či topení. Takový zásah do budovy totiž změní energetickou náročnost a tedy je možné, že se nemovitost posune do lepší energetické třídy.

Každý průkaz bude mít unikátní číslo kvůli státní kontrole!

Aby mělo Ministerstvo průmyslu a obchodu dohled nad kvalitou vydávaných energetických průkazů, bude každý PENB opatřován unikátním číslem, podle kterého bude snadné identifikovat konkrétního energetického specialistu, který průkaz zpracovával.

Ministerstvo tím chce zabránit nekalým praktikám, kdy některé firmy vydávaly energetické průkazy k budovám, ke kterým neměly k dispozici potřebnou dokumentaci a dokonce ani oprávnění.

Vedle toho budou veškeré průkazy evidovány v elektronickém systému, díky kterému bude jejich namátková kontrola mnohem jednodušší a rychlejší než tomu bylo doposud.

Návrh zákona je připraven tak, aby prošel schválením do konce roku s platností od ledna 2015.

Ke stejnému datu také platí, že průkaz energetické náročnosti budovy budou muset mít i sdružení vlastníků bytových jednotek (SVJ) - tedy alespoň ty, které mají plochu větší než 1 500 metrů čtverečních.

Povinnost platí také pro administrativní objekty. Takových nemovitostí je v České republice odhadem několik set tisíc.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»