Provozuje:
Juris Real Estate

Vláda ČR prý nesouhlasila s Havlíčkovým návrhem na otevření skiareálů.

Vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) včera na vládě neuspěl s návrhem na otevření skiareálů.

Vláda ČR prý nesouhlasila s Havlíčkovým návrhem na otevření skiareálů.

autor. JURIS REAL, ČTK

Vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) včera na vládě neuspěl s návrhem na otevření skiareálů.

Do středy, kdy bude další jednání vlády, má připravit přísnější podmínky pro případný provoz lyžařských středisek a opět se o nich bude diskutovat.

Havlíček to řekl na tiskové konferenci po jednání kabinetu. Ředitel Asociace horských středisek (AHS) Libor Knot v pátek ČTK řekl, že situace se už stává neúnosnou a hraničním termínem pro spuštění provozu je pátek 29. ledna.

Havlíček navrhoval vládě otevřít skiareláy od pátku. Podmínkou by bylo dodržení opatření proti šíření koronaviru jako povinné rozestupy a respirátory třídy FFP2 ve frontách a na lanovkách. Návrh přísnějšího režimu bude podle Havlíčka spočívat v menším počtu přepravovaných lidí na lanovkách a zejména v systému kontrol a následků za nedodržování opatření v lyžařských střediscích, sdělil žurnalistům.

Vzorem pro nařízení je systém fungující v Rakousku. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) by měl být tedy zaveden kompletně a nemělo by jít o rakouský model "po česku", doplnil.

Podle Havlíčka jeho úřad s ministerstvem zdravotnictví už připravil manuál, podle kterého by se provozovatelé řídili. Myslí si, že se tímto krokem nezhorší epidemická situace, naopak ale umožní přežít provozovatelům.

Ani zástupci skiareálů nečekají vyšší návštěvnost vzhledem k nadále uzavřeným hotelům a absenci zahraničních turistů. I přes slíbené kompenzace, které pomohou jen s částí vynaložených nákladů, areály podle Knota nutně potřebují zahájit provoz, jinak to bude u mnoha z nich znamenat konec.

Otevření v průběhu února podle něj už nic nevyřeší, zimní sezona pro většinu areálů končí kolem 15. března, uvedl dříve.

Kabinet minulý pátek schválil pokračování nouzového stavu do 14. února a spolu s tím prodloužil stávající opatření, vedle jiného nechal uzavřená zimní střediska.

Skiareály mohly v nové zimní sezoně zatím fungovat jen mezi 18. a 26. prosincem. Ztráta kvůli uzavření činí do 10. ledna podle AHS jednu až 1,2 miliardy korun.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) minulý týden uvedl, že z epidemického hlediska nevidí problém ve fungování vleků a pohybu po sjezdovkách, ale nesmí to podle něj znamenat výrazné zvýšení mobility po České republice.

Ubytovací zařízení, která mohou nyní sloužit jen hostům na služebních cestách, nesmějí být podle něj zneužívána pro rekreaci. S otevřením skiareálů se podle Blatného nedá počítat dřív než na přelomu měsíce.

V ČR je podle Havlíčka 450 lyžařských středisek, do státního rozpočtu ročně přinášejí zhruba 13 miliard korun. Zaměstnávají 45.000 převážně místních obyvatel.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»