Provozuje:
Juris Real Estate

Vláda ČR odmítla návrhy na zrušení daně z nabytí a úpravu stavebního spoření.

Vláda podle očekávání odmítla návrhy opoziční ODS na zrušení daně z nabytí nemovitostí a úpravu stavebního spoření, která by rodičům umožnila vypovědět stavební spoření svých nezletilých dětí bez souhlasu soudu. Informoval o tom tiskový odbor vlády.

Vláda ČR odmítla návrhy na zrušení daně z nabytí a úpravu stavebního spoření.

autor. JURIS REAL

Vláda podle očekávání odmítla návrhy opoziční ODS na zrušení daně z nabytí nemovitostí a úpravu stavebního spoření, která by rodičům umožnila vypovědět stavební spoření svých nezletilých dětí bez souhlasu soudu. Informoval o tom tiskový odbor vlády.

I přes zamítavé stanovisko kabinetu se budou těmito sněmovními návrhy nyní zabývat zákonodárci.

V případě návrhu na zrušení daně z nabytí nemovitostí vláda ve svém předběžném stanovisku upozorňovala, že zánik daně by vedl k významnému propadu příjmů státního rozpočtu, jenž by se patrně musel řešit zvýšením jiných daní. "Daň je transparentní, snadno prokazatelná, její správa a kontrola je poměrně snadná a lze u ní přepokládat malý rozsah daňových úniků. Výnos daně z nabytí nemovitých věcí činil v roce 2014 částku 9,3 miliardy korun," uvedli vládní legislativci.

Předkladatelé návrhu z řad poslanců ODS podle nich nezdůvodnili svůj předpoklad, že díky zániku daně vzrostou investice do realit, čímž se zvýší rozpočtové příjmy z jiných daní. "Vláda se naopak domnívá, že zrušení této daně by umožňovalo spekulativní převody nemovitého majetku, což by mohlo vést k daňovým únikům u daně z příjmů," uvedli vládní právníci. Sazba daně činí čtyři procenta z daňového základu, jenž vychází z kupní nebo z místně obvyklé ceny nemovitosti. Podle občanských demokratů je daň zbytečná a komplikuje život mladým rodinám, které si chtějí pořídit bydlení. "Jedná se o dvojí zdanění. Byt si totiž kupujeme z již zdaněných peněz. Stát tak vysaje peníze lidí hned dvakrát. To je nepřijatelné," argumentuje ODS.

O její předloze nyní rozhodnou zákonodárci. Pokud by zákonné opatření Senátu o dani z nabytí nemovitých věcí zrušili, daň by zanikla od ledna.

V případě návrhu úpravy stavebního spoření opoziční strana argumentuje tím, že dětem uzavírají smlouvy o stavebním spoření rodiče a také jim spoří. Bez souhlasu soudu ale s penězi nemohou nakládat ani v případě, když je chtějí použít například na opravu dětského pokoje. "Není důvod vláčet zodpovědné rodiče po soudech," tvrdí předseda ODS Petr Fiala. Vládní legislativci ale obhajovali současnou úpravu tím, že souhlas soudu má zajistit, aby se s majetkem nezletilého neplýtvalo a rodiče s jeho penězi nakládali v jeho zájmu. V minulosti už se totiž podle vládních právníků stalo, že rodiče ukončili smlouvu o stavebním spoření předčasně a dítě přišlo o státní podporu i o úroky.

Také o této novele budou nyní rozhodovat zákonodárci.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»