Provozuje:
Juris Real Estate

Veřejný ochránce práv loni přijal 7 926 podnětů z celé ČR.

V 19 případech využil sankce.

Veřejný ochránce práv loni přijal 7 926 podnětů z celé ČR.

autor. JURIS REAL, Advokátní deník, ČTK

V 19 případech využil sankce.

Ombudsman loni přijal 7 926 podnětů. Je to o 86 podnětů více než o rok dříve. Nejvíce se jich týkalo sociálního zabezpečení, dále stavebnictví a regionálního rozvoje, ale také armády, policie nebo vězeňství.

Podněty ovlivnila i pandemie onemocnění covid-19. Úřad zjistil kolem 500 pochybení, v 19 případech odmítly úřady chybu napravit a veřejný ochránce práv JUDr. Stanislav Křeček využil sankce.

Data vycházejí z aktuálně zveřejněné výroční zprávy Úřadu veřejného ochránce práv.

Z přijatých podnětů bylo 68 procent v působnosti ombudsmana a mohl se jimi zabývat. Z podnětů provedl šetření v 671 případech, přičemž ve 490 podle ombudsmana Stanislava Křečka konstatovala kancelář pochybení, v 17 případech diskriminaci.

Ve 349 případech úřady po vydání zprávy pochybení napravily, v 85 tak učinily až po vydání závěrečného stanoviska s navrženým opatřením k nápravě.

Pouze v 19 případech úřad chybu odmítl a ombudsman přistoupil k využití sankce, která spočívá ve vyrozumění nadřízeného úřadu nebo informování veřejnosti.

Přes 1 300 podnětů se týkalo sociálního zabezpečení, přes 600 staveb a regionálního rozvoje, více než 400 armády, policie a vězeňství.

Další stovky podnětů směřovaly na problémy cizinců, ochrany práv dětí, týkaly se rovněž zdravotnictví, přestupků, diskriminace a podobně.

Pandemie onemocnění covid-19 se odrazila v množství stížností na postupy cestovních kanceláří u zrušených zájezdů, nastavení pravidel poskytování kompenzačních bonusů, stížností na pravidla pro přijímání žáků na střední školy, uzavření škol a výuku na dálku.

Na kancelář se obraceli též občané kvůli omezení přeshraničního pohybu nebo lidé, kteří namítali diskriminační nastavení některých opatření pro předcházení epidemie.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Metropole by stála o budovu ruské školy.

V rozhlehlé budově na Krupkově náměstí v Bubenči se tři roky neučí. Sídlila v ní střední škola při ruském velvyslanectví. Více»

MČ Praha 1 zrenovuje domy.

Rovněž v letošním roce bude několik památek na území Prahy 1 opraveno i díky příspěvku z Programu regenerace městský památkových rezervací a městských památkových zón ministerstva kultury, který získá městská část. Více»

Teplárny opět obnovují plné vytápění.

Reagují na ochlazení. Více»

Zřítila se fasáda historické budovy kodaňské burzy.

Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil požár, se zřítila, uvedl mluvčí dánských hasičů. Více»

Soutěž o využití areálu na Strahově se nachází ve 2. kole.

Fotbalová asociace České republiky jedná jen se Spartou. Více»

Všechny články a aktuality »»