Provozuje:
Juris Real Estate

Vědci žádají větší ochranu šumavského Zhůří a slatí u Horské Kvildy.

Nové rozdělení šumavského národního parku do zón, které schválila jeho rada, má podle zástupců vědců některé nedostatky. Jde např. o režim ochrany v oblastech Zhůří nebo slatí u Horské Kvildy na Klatovsku.

Vědci žádají větší ochranu šumavského Zhůří a slatí u Horské Kvildy.

autor. JURIS REAL (Zdroj: ČTK)

Nové rozdělení šumavského národního parku do zón, které schválila jeho rada, má podle zástupců vědců některé nedostatky. Jde např. o režim ochrany v oblastech Zhůří nebo slatí u Horské Kvildy na Klatovsku.

Podle vědců může nová zonace v těchto lokalitách zásadně poškodit unikátní přírodu. ČTK to sdělil zástupce vědců Pavel Kindlmann z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

"Podle návrhu zonace jsou slatě (u Horské Kvildy) částečně v přírodní zóně, ale prostor mezi nimi nikoliv. Tam je možné kácet - a to dokonce komerčně. Vědci však navrhují propojit navrhované fragmenty přírodní zóny do kompaktního celku, který umožní fungování místních společenstev, a tedy přežití zdejších druhů organismů. Je totiž odůvodněný a minulou zkušeností podložený předpoklad, že pokud se tak nestane, vlastník vykácí nechráněné části na úkor místních ekosystémů," uvedl Kindlmann.

Nový návrh zón šumavského národního parku rozdělil krajinu do čtyř oblastí. Nejpřísnější režim má platit pro více než 27 procent plochy, což bude zóna přírodní, která se ponechá pouze přírodním procesům.

Dále následuje zóna přírodě blízká, která počítá s minimálním zásahem lidí a zabere 24,6 procenta. Poté je zóna přírodní péče s více než 46 procenty, nejmenší území je vyčleněno pro tzv. kulturní krajinu. Bude se rozkládat na 1,2 procenta území parku a nachází se v ní hlavně obývané a zastavěné lokality.

Podle vědců nové zóny patřičně nezohledňují také význam komplexu luk na Zhůří, kde se vyskytuje několik druhů unikátních orchidejí, brouků a dalších organismů.

"Byl zařazen do čtvrté nijak nechráněné kulturní zóny. Podnikatel zde chce vystavět farmu. Pokud se tak stane, pak následkem lidských aktivit spojených s farmou zmizí všechny křehké vzácné druhy a biotopy v celém okolí farmy. A poté budou s největší pravděpodobností následovat další stavby," konstatoval Kindlmann.

Dodal, že návrh zón může ještě upravit ministerstvo životního prostředí. "Zasloužilo by se tak o ochranu vzácných šumavských ekosystémů," uzavřel.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»