Provozuje:
Juris Real Estate

Ve vlastním bytě nebo domě bydlí až 77 procent Čechů, Moravanů a Slezanů.

Ve vlastním bytě nebo domě bydlí v současnosti 77 procent Čechů ve věku 15 až 85 let. Z toho u 64 procent lidí se jedná o osobní vlastnictví, 13 procent lidí pak bydlí v nemovitosti družstva, jehož jsou členem.

Ve vlastním bytě nebo domě bydlí až 77 procent Čechů, Moravanů a Slezanů.

autor. JURIS REAL

Ve vlastním bytě nebo domě bydlí v současnosti 77 procent Čechů ve věku 15 až 85 let. Z toho u 64 procent lidí se jedná o osobní vlastnictví, 13 procent lidí pak bydlí v nemovitosti družstva, jehož jsou členem.

Necelá čtvrtina obyvatel České republiky pak žije v nájmu.

Toto zjištění vyplývá z aktuálního průzkumu agentury ppm factum.

Podíl vlastního a nájemního bydlení se liší podle velikosti místa bydliště. Zatímco v obcích pod 5 000 obyvatel bydlí v nájmu jen 18 procent lidí, ve středních a velkých městech je to o deset procent více.

V samostatně stojících nebo řadových rodinných domech žije téměř polovina Čechů. Druhá polovina pak bydlí v domech s více byty.

"Vynecháme-li horních 10 tisíc, pak u většiny české populace výše příjmu a typ bydlení nejsou a priori svázány," uvedla agentura. V panelácích žije zhruba třetina lidí s příjmem do 10.000 korun, ale také třetina těch, jejichž příjem je 20.000 korun a více. Mezi obyvateli rodinných domů je dokonce méně těch, kteří mají čistý měsíční příjem více než 40.000 korun, než mezi obyvateli paneláků a činžovních domů. V obcích pod 5 000 obyvatel žijí tři čtvrtiny lidí v rodinných domcích, ve městech o velikosti 5 000 až 20.000 obyvatel jsou to tři pětiny lidí. Ve městech nad 20.000 obyvatel ale už v rodinných domcích bydlí jen necelá čtvrtina Čechů ve věku 15 až 85 let. V takto velkých městech dominuje panelákové bydlení. Ve městech nad 100.000 obyvatel ale v panelácích bydlí jen necelá polovina lidí, zhruba třetina lidí tam totiž žije v bytech ve starší cihlové zástavbě.

V bytových domech, které byly postaveny v posledních 15 letech, žijí dvě procenta lidí. Polovina z nich si byt pronajímá. "Uděláme-li velmi hrubý předpoklad, že většina bytů v bytových domech postavených za posledních 15 let byla určena k prodeji do osobního vlastnictví, tak je vidět, že téměř každý druhý z těchto bytů byl pořízen jako investice, nikoli pro aktuální vlastní bydlení," uvedla agentura. Více než polovina lidí žije v bytech, které v posledních 20 letech nebyly rekonstruovány vůbec nebo byly naposledy opraveny před více než deseti lety. Nejhorší stav je vidět u lidí žijících v nájmu v cihlových domech. Z nich 42 procent žije v bytech, které v posledních 20 letech neprošly žádnou rekonstrukcí a 28 procent nájemců v bytech, které byly rekonstruovány před více než deseti lety.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»