Provozuje:
Juris Real Estate

Včera začala akce na záchranu knihkupectví.

Potrvá do konce června.

Včera začala akce na záchranu knihkupectví.

autor. JURIS REAL, ČTK

Potrvá do konce června.

Akce Staň se hrdinou - Zachraň knihkupectví!, která začala dnes, má pomoci knihkupcům, jejichž tržby se nyní pohybují pouze zhruba na polovině obvyklých objemů.

Nakladatelé proto vybrali ze své produkce 80 titulů, u kterých se očekává velký zájem čtenářů, a u každého z nich se vzdali části svého zisku.

Knihkupci, kteří mohli po zmírnění opatření proto koronaviru otevřít své prodejny, u těchto bestsellerů získají prodejem každého výtisku ke své obvyklé marži ještě deset korun navíc.

ČTK o tom včera za společnost Euromedia group informovala Helena Frantová.

Akce se koná pod záštitou Českého svazu knihkupců a nakladatelů (ČSKN). Seznam prodejen, kde mohou čtenáři nákupem knih podpořit svého oblíbeného knihkupce, a katalog knižních titulů se nachází na webových stránkách www.zachranknihkupectvi.cz.

Společnost Euromedia group vytiskla dva miliony katalogů s vybranými knižními tituly, jež doručí do poštovních schránek stejného počtu domácností.

"Začali jsme tím, že jsme vybrali top tituly z naší produkce a poté oslovili i další nakladatele, kteří se k nám ochotně připojili, protože všichni vnímáme současnou kondici knihkupectví jako bídnou a státem zanedbanou. Je proto potřeba knihkupcům podat pomocnou ruku, a to nejen vylepšenou marží, ale především kampaní, kterou si sami dovolit nemohou. Toto gesto může v kombinaci se zvýšenou zákaznickou aktivitou knihkupectví opravdu zachránit," konstatoval Zdeněk Novák, ředitel marketingu Euromedia.

Znovuotevřená knihkupectví opět vítají své zákazníky třetí týden, od 11. května se k nim mohly přidat i velké prodejny v nákupních centrech. Tržby v knihkupectvích se podle SČKN pohybují průměrně pouze kolem 50 až 70 procent obvyklých obratů v tomto období. SČKN minulý týden požádal ministryni financí Alenu Schillerovou (za ANO) o osvobození knih od DPH, zatím do konce roku 2021. DPH na knihy platná od roku 2015 nyní činí deset procent. V případě osvobození od DPH by podle předsedy SČKN Martina Vopěnky šlo o opatření spravedlivé a sociální, které by současně utlumilo tlak na zvyšování cen v důsledku poklesu počtu vydaných výtisků. Spravedlivě by se rozložilo mezi knihkupce, distributory i nakladatele a pomohlo by i autorům.

Již koncem dubna zástupci SČKN, který sdružuje více než 150 velkých i malých knihkupců a nakladatelství, apelovali na vládu, aby se knižnímu trhu dostalo pomoci a podpory úměrné jeho významu pro společnost. Zástupci českého knižního trhu uvedli, že očekávají letos kvůli opatřením proti šíření koronaviru pokles obratu nejméně o 30 procent. Knižní trh podle nich ztratí až tři miliardy. Po vládě proto požadují miliardu korun, která by měla oboru pomoci. Ministr kultury Zaorálek (ČSSD) tehdy uvedl, že na malé nakladatele myslí v záchranném balíčku, který předložil vládě. Z poslední zprávy o českém knižním trhu, kterou svaz vydal, vyplývá, že Češi v roce 2018 utratili za knihy 8,3 miliardy korun včetně DPH, tedy o 250 milionů korun meziročně více.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

V Letech byl otevřen památník holokaustu Romů a Sintů v ČR

Muzeum romské kultury otevřelo dnes Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách v Letech na Písecku. Stojí v místě, kde byl za druhé světové války koncentrační tábor pro Romy. Více»

Depozitář budoucího Tech. muzea ve Vysokém Mýtě zaplňují historické autobusy.

Do opravené haly, která bude sloužit jako depozitář budoucího Technického muzea ve Vysokém Mýtě, se stěhují historické autobusy. Více»

Stavební veletrhy v Brně poradí s rekonstrukcemi.

Stavební veletrh Brno, Dřevo a stavby a Festival architektury od středy do soboty obsadí dva pavilony brněnského výstaviště. Více»

Banky poskytly v březnu hypotéky za 18 mld. Kč.

To je o půlku více než loni. Více»

Historickým městem roku 2023 se stal Žatec na Lounsku v Ústeckém kraji.

Cena je odměnou za nejlepší využití peněz na obnovu památek z programu ministerstva kultury. Více»

Všechny články a aktuality »»