Provozuje:
Juris Real Estate

V únoru narostl počet zahájených i dokončených bytů.

Český statistický úřad (ČSÚ) uveřejnil statistiky bytové výstavby a stavebnictví za únor 2018. Výsledky ukazují růst počtu zahájených i dokončených bytů.

V únoru narostl počet zahájených i dokončených bytů.

autor. JURIS REAL

Český statistický úřad (ČSÚ) uveřejnil statistiky bytové výstavby a stavebnictví za únor 2018. Výsledky ukazují růst počtu zahájených i dokončených bytů.

“Rostl počet dokončených i zahájených bytů. Vysoký příspěvek k růstu zahájených bytů měly byty v nebytových prostorech, zejména ve Středočeském a Ústeckém kraji,“ uvedla Petra Cuřínová, vedoucí oddělení statistiky stavebnictví ČSÚ. Celkový počet zahájených bytů v únoru dosáhl na 2 591 bytů, což představuje meziročně 29,6% nárůst. Obdobným tempem vzrostl též počet dokončených bytů – o 28,4 % na 2 372 bytů.

Růst počtu bytů by mohl být ale ještě vyšší. „Stavební úřady v České republice jsou pomalejší než v rozvojovém světě. Z Evropské unie jsou na tom hůře už jen Rumunsko, Slovensko a Kypr. Nefungující stavební úřady jsou hlavní příčinou skomírajícího stavebnictví,” domnívá se Štěpán Křeček, hlavní analytik BH Securities. Současná výstavba je navíc stále nedostatečná. “Výrazný vzestup zaznamenala i bytová výstavba, nicméně i nadále platí, že navzdory silné poptávce nedosahuje úrovní před první recesí. Nabídka nových bytů a domů proto i nadále nebude s to vycházet vstříc zájmu domácností i investorů. Výsledkem tedy i v letošním roce bude růst cen nemovitostí určených na bydlení,” domnívá se Petr Dufek z ČSOB.

Bytová výstavba se ale postupně přesouvá mimo Hlavní město Prahu. “Bytovou výstavbu tak vůbec poprvé od revoluce táhnou regiony. Trochu překvapivě se letos nejvíce bytů v bytových domech začalo stavět na Olomoucku (344 bytů), následuje Středočeský kraj (158 bytů) a kraje Jihomoravský (138 bytů) a Zlínský (135 bytů). Pokud bychom započítali také byty v rodinných domech, tak by první místo s náskokem obsadil Středočeský kraj, kde se letos začalo stavět už 775 nových bytů,” shrnuje Evžen Korec z Ekospolu. S nedostatkem pražských bytů souhlasí i Central Group: “Počet zahájených bytů v bytových domech v Praze činil v únoru 61 bytů. Za leden a únor pak bylo dohromady zahájeno jen 97 bytů v bytových domech. Vloni bylo přitom za stejné období zahájeno o 274 bytů více. Pokud by toto ‘závratné‘ tempo pokračovalo v průběhu celého roku 2018, jen stěží bychom se dostali na potřebný počet 6 000 bytů ročně, jež je dle strategického plánu každoročně potřeba.”




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Dvorecký most je komplikovaná stavba.

Řekl ČTK stavbyvedoucí Metrostavu. Více»

Ministerstva se dohodly na rozdělení výnosů z emisních povolenek.

Ministerstva životního prostředí a průmyslu a obchodu našla shodu na rozdělení výnosů z emisních povolenek a vláda by ji dnes měla potvrdit. Vyplývá to z vyjádření ministrů při příchodu na jednání kabinetu. Více»

Škody způsobené mrazem na úrodě vinařů v ČR budou ve stovkách milionů korun.

Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v České republice půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl ČTK prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Více»

Zájem o dřevostavby loni v České republice stagnoval.

Přibývá veřejných staveb. Více»

Zájem o tepelná čerpadla v České republice stagnuje.

Obor jedná se státem o podpoře. Více»

Všechny články a aktuality »»