Provozuje:
Juris Real Estate

V roce 2020 bylo v ČR sepsáno 23 896 závětí.

To je o 182 více než předloni.

V roce 2020 bylo v ČR sepsáno 23 896 závětí.

autor. JURIS REAL, Advokátní deník

To je o 182 více než předloni.

V loňském roce sepsali notáři celkem 23 896 závětí, což je o 182 více než v roce 2019. Nejčastěji lidé využívají závěti k uspořádání majetkových vztahů v situaci, kdy se chtějí odchýlit od zákonem stanovené dědické posloupnosti nebo hodlají svůj majetek rozdělit jednotlivě.

Přestože statistický údaj meziročně narůstá, v západní Evropě jsou počty závětí u notáře četnější než v České republice. Svou poslední vůli mohou lidé sepsat buď sami doma, nebo u notáře. Větší jistotu však mají, pokud závěť sepíše a zaeviduje notář. V tomto případě totiž podle Notářské komory nehrozí ztráta, opomenutí nebo neakceptování poslední vůle v pozůstalostním řízení kvůli formálním chybám. Pokud obsah závěti neodpovídá představám dědiců o tom, co by měli dědit, může se dokonce stát, že doma sepsanou závěť před ostatními zatají.

„Sepsání poslední vůle umožňuje zůstaviteli naložit se svým majetkem přesně podle vlastních představ. Může tak pamatovat na své přátele, vzdálené příbuzné, ale i instituce, tedy osoby, které by podle zákonné dědické posloupnosti neměly na dědictví nárok,“ uvedl prezident Notářské komory Mgr. Radim Neubauer. Nejvíce závětí bylo za uplynulý rok registrováno v Notářské komoře v Brně, nejméně pak v Českých Budějovicích. V obou případech tak situace v uvedených regionech „kopírovala“ tu předloňskou.

Během prvního, třetího a čtvrtého kvartálu roku 2020 notáři sepsali přes 6 000 závětí. Pouze ve druhém čtvrtletí, jehož počátek poznamenala první vládní omezení kvůli šíření onemocnění covid-19, jich bylo méně než 5 000. V ČR je aktuálně 439 notářských úřadů.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Metropole by stála o budovu ruské školy.

V rozhlehlé budově na Krupkově náměstí v Bubenči se tři roky neučí. Sídlila v ní střední škola při ruském velvyslanectví. Více»

MČ Praha 1 zrenovuje domy.

Rovněž v letošním roce bude několik památek na území Prahy 1 opraveno i díky příspěvku z Programu regenerace městský památkových rezervací a městských památkových zón ministerstva kultury, který získá městská část. Více»

Teplárny opět obnovují plné vytápění.

Reagují na ochlazení. Více»

Zřítila se fasáda historické budovy kodaňské burzy.

Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil požár, se zřítila, uvedl mluvčí dánských hasičů. Více»

Soutěž o využití areálu na Strahově se nachází ve 2. kole.

Fotbalová asociace České republiky jedná jen se Spartou. Více»

Všechny články a aktuality »»