Provozuje:
Juris Real Estate

V režimu DPI bohužel nadále zůstávají tisíce odběrných míst.

Tisíce odběrných míst elektřiny a plynu nadále zůstávají v režimu dodavatele poslední instance (DPI). Tento režim skončí pro bývalé zákazníky skupiny Bohemia Energy po půl roce 14. dubna, pro klienty Kolibřík Energie o pět dní později.

V režimu DPI bohužel nadále zůstávají tisíce odběrných míst.

autor. JURIS REAL, ČTK

Tisíce odběrných míst elektřiny a plynu nadále zůstávají v režimu dodavatele poslední instance (DPI). Tento režim skončí pro bývalé zákazníky skupiny Bohemia Energy po půl roce 14. dubna, pro klienty Kolibřík Energie o pět dní později.

Toto zjištění vyplývá z vyjádření prodejců energií. Pokud odběratelé neuzavřou včas standardní smlouvu o dodávkách elektřiny, hrozí jim po uplynutí lhůty neoprávněný odběr a následné odpojení. V režimu DPI se ocitlo na 900.000 zákazníků Bohemia Energy, největšího uskupení alternativních dodavatelů energií v ČR. Bohemia Energy oznámila loni 13. října ukončení činnosti a dodávek elektřiny i plynu. Jako důvod uvedla extrémní růst cen energií na trzích. Po Bohemia Energy skončili další dodavatelé.

Čas krátce po klientech Bohemia Energy vyprší také bývalým odběratelům Kolibřík Energie, v DPI skončilo na 28.000 klientů. U dodavatelů poslední instance zůstává také řada klientů společností, které ukončily činnost později, těm se půlroční lhůta počítá od chvíle, kdy jim původní dodavatel přestal dodávat energie.

Nejvíce zákazníků skončilo v záchranném režimu u společnosti ČEZ, a to zhruba 380.000. V tuto chvíli zůstává v DPI u ČEZ zhruba 5.700 odběrných míst, z toho 3700 odběrných míst je od dodavatelů ze skupiny Bohemia Energy a Kolibřík Energie.

"Z těchto odběrných míst je zhruba 700 odběrných míst podnikatelů, domácností je 3 000. Zhruba 1000 z těchto odběrných míst nemá během celého DPI vůbec žádnou, nebo má zcela minimální spotřebu," řekl ČTK mluvčí ČEZ Roman Gazdík.

Gazdík připomněl, že režim DPI končí v polovině dubna pro bývalé klienty Bohemia Energy i v případě, že svému dodavateli poslední instance platí zálohy. "Je dobré se okamžitě domluvit na standardních dodávkách u některého ze seriózních dodavatelů," sdělil Gazdík.

U Pražské energetiky (PRE) zůstává v DPI asi 400 odběrných míst, původně měla firma v DPI asi 65.000 odběrných míst. "Dá se říct, že většina lidí, kteří u nás byli v DPI, přistoupila ke své situaci zodpovědně a vyřešila ji. Pokud ne, jde často o specifické případy. Značná část objektů setrvávajících u nás v DPI jsou prázdné byty určené pronájmu, kdy majitel bydlí jinde. Také často řešíme odběrná místa, u kterých majitelé dlouhodobě pobývají v zahraničí. Nebo jde o byty v dědickém řízení. Nezřídka narážíme i na byty zapečetěné policií," uvedl mluvčí PRE Karel Hanzelka.

U innogy je v DPI na 1 300 zákazníků, u Pražské plynárenské jich zbývá asi 1 000. "Z toho 150 vůbec nereaguje a ty řešíme ve spolupráci s Úřadem práce," informoval mluvčí Pražské plynárenské Miroslav Vránek. Společnost E.ON na konci března uvedla, že v režimu DPI nadále eviduje asi 1 900 odběratelů.

Řada odběratelů si nové smlouvy uzavřela právě s firmami, které fungují jako dodavatelé poslední instance. Např. ČEZ získal z režimu DPI 230.000 zákazníků u elektřiny a více než 60.000 zákazníků u plynu. PRE získalo zhruba 74.000 nových zákazníků, u innogy novou smlouvu uzavřelo na 170.000 odběratelů. Pražská plynárenská získala 50.000 nových odběratelů.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Registr zastupování je plný rozporů.

Ministerstvo vnitra chtělo odložit účinnost. Více»

YIT zkolaudovala etapu Tornio v Lappi Hloubětín.

A dokončila zde vzorový byt. Více»

PČR zajistila nemovitosti firmě, z níž investoři marně dolují peníze.

Investiční společnost Profit & Prosper, která investorům nedokáže vrátit stovky milionů korun, zkoušela potichu prodat jednu ze svých nemovitostí. Více»

Geosan Development uvolnil do prodeje byty v Rezidenci Radimova Břevnov.

Společnost Geosan Development uvádí na trh další sérii bytů v Rezidenci Radimova Břevnov v atraktivní lokalitě Prahy 6. Projekt je aktuálně ve výstavbě s plánovanou kolaudací již na podzim letošního roku. Více»

Cibuloviny v Květné zahradě v Kroměříži rozkvetly o měsíc dřív.

Cibuloviny v Květné zahradě v Kroměříži, která je památkou UNESCO, letos díky teplému počasí rozkvetly o měsíc dřív, než je obvyklé. Návštěvníci je mohou obdivovat především v tzv. Holandské zahradě. Více»

Všechny články a aktuality »»