Provozuje:
Juris Real Estate

V provozu se nachází 69 procent gastropodniků.

Tržby stouply o třetinu.

V provozu se nachází 69 procent gastropodniků.

autor. JURIS REAL, ČTK

Tržby stouply o třetinu.

V provozu je po čtvrtečním uvolnění opatření podle statistiky společnosti Dotykačka, jejíž pokladní systém využívá asi čtvrtina českých gastrozařízení, na 69 procent stravovacích zařízení. Ve středu v režimu výdejních oken fungovalo 41 procent provozoven.

Tržby jim proti středě vzrostly o třetinu, uvedla Dotykačka v tiskové zprávě. Provoz ve čtvrtek obnovila rovněž třetina diskoték a nočních klubů.

Restaurace, hospody, kavárny či bistra musely být od 14. října z rozhodnutí vlády v boji proti koronaviru pro veřejnost uzavřené. V provozu v omezeném režimu mohou být opět od čtvrtka.

Obsluhovat mohou mezi 06:00 hod. a 22:00 hod. jen usazené hosty, u jednoho stolu mohou být maximálně čtyři lidé. Kapacita podniků smí být naplněna max. na 50 procent.

"Ve čtvrtek dosahovaly souhrnné tržby gastropodniků 80 procent únorových hodnot před první vlnou pandemie, zatímco ještě ve středu to bylo jen 46 procent. Je ale na místě podotknout, že listopadové tržby bývají vlivem sezonnosti v průměru o deset procent vyšší než únorové," řekl ředitel společnosti Dotykačka Petr Menclík.

Nejvíce si podle statistik Dotykačky po uvolnění polepšily restaurace. Ještě ve středu jich fungovala zhruba polovina, ve čtvrtek jich otevřelo ve srovnání s únorem 75 procent. Výše průměrné útraty v nich stoupla o 16 procent. Nejlépe zachovávat provoz se po dobu nuceného uzavření podle Dotykačky dařilo kavárnám a bistrům. Ve středu jich mělo otevřeno 65 pct, ve čtvrtek už 86 procent. Tržby kaváren jsou nyní deset procent pod únorovými hodnotami.

Hospod bylo ve středu v provozu 14 procent, ve čtvrtek 46 procent. "Konkrétně u hospod předpokládáme určité zkreslení statistik způsobené vypnutím pokladen u nejmenších podniků v reakci na odsunutí elektronické evidence tržeb (EET). Reálný podíl těchto zařízení však budeme schopni upřesnit až s odstupem několika týdnů," uvedl Menclík.

Gastronomické odvětví podle výzkumné společnosti Nielsen každý den uzavření ztratilo na tržbách 414 milionů korun. Do konce roku by mohl činit propad až 70 miliard korun.

Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací ČR Václava Stárka se dá očekávat poměrně rychlý návrat hostů do podniků se stálou klientelou. Hůře na tom budou podniky zaměřené na zahraniční turisty, konstatoval dříve.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»