Provozuje:
Juris Real Estate

V případě operace či ztráty zaměstnání lze požádat i o odklad splátky hypotéky.

Pan Dvořák již teď ví, že v září bude muset absolvovat náročnou operaci. Také ví, že přibližně půl roku poté nebude moct chodit do práce a bude pobírat nemocenskou. Jeho manželka je na rodičovské dovolené, takže je rodina závislá jen na jeho příjmu.

V případě operace či ztráty zaměstnání lze požádat i o odklad splátky hypotéky.

autor. JURIS REAL

Pan Dvořák již teď ví, že v září bude muset absolvovat náročnou operaci. Také ví, že přibližně půl roku poté nebude moct chodit do práce a bude pobírat nemocenskou. Jeho manželka je na rodičovské dovolené, takže je rodina závislá jen na jeho příjmu.

Rodina splácí hypotéku na byt a pan Dvořák si spočítal, že za onen půlrok přijde kvůli nemocenské přibližně o 60 tisíc korun.

I když osekají veškeré výdaje, stejně se svým už tak napjatým rozpočtem nevyjdou, a pokud by dál spláceli hypotéku v aktuální výši, neměli by dost peněz na jídlo a další nezbytné věci.

V ideálním případě mají Dvořákovi dostatečné úspory, alespoň ve výši oněch 60 tisíc korun.

Použijí je tedy na překlenutí finančně ne zrovna dobrého období, a až se pan Dvořák uzdraví a začne zase chodit do práce (případně až se vrátí do práce i manželka), pokusí se tuto rezervu postupně znovu naspořit.

Vidí totiž, jak jim tyto úspory ulehčily život.

Případně nemají dostatečnou rezervu, ale mají hodné rodiče, kteří jim nezbytnou částku půjčí nebo věnují.

Jestliže ale nemají úspory či štědré příbuzné, ani si neplatí pojištění hypotéky pro případ pracovní neschopnosti (v tomto případě by pojišťovna hradila splátky za ně, obvykle až po dobu jednoho roku), měli by se obrátit na banku.

Pan Dvořák je naštěstí rozumný a ví, že případné problémy se splácením je třeba řešit co nejdříve.

Zajde tedy ještě před plánovaným zákrokem do hypoteční banky a vysvětlí svou situaci.

Nejčastějším způsobem, jak řešit časově omezenou platební neschopnost, je odklad splátek. Komerční banka sice nemá povinnost svým klientům tento odklad umožnit, ale v případě plánované operace a následné rekonvalescence jim velmi pravděpodobně vyjde vstříc.

Ovšem pozor: u většiny hypotečních bank se nejedná o odklad plné splátky, ale pouze o odklad splátky jistiny, zatímco úrok se musí splácet dál.

A v případě, že by pan Dvořák splácel hypoteční úvěr teprve prvních pár let, tvořil by úrok větší část splátky, tedy výslednou splátku by si snížil třeba jen o třetinu.

Většina komerčních bank umožňuje odložit splátky na šest měsíců, některé až na jeden rok.

Tuto odloženou částku jistiny mohou potom klienti splatit jednorázově, případně si mohou nechat dočasně navýšit splátky (do doby, než odloženou částku splatí) nebo se mohou rozhodnout pro prodloužení splatnosti úvěru.

Pan Dvořák se může rozhodnout, že mu původně nastavené splátky vyhovují a že je nechce snižovat ani přechodně zvyšovat.

Poté, co se vrátí do práce, bude pokračovat ve splácení stávající částky, pouze se mu o pár měsíců prodlouží doba splatnosti hypotéky.

Možná ale pan Dvořák zjistí, že by raději platil nižší splátky trvale, třeba kvůli tomu, aby si mohl pohodlněji našetřit potřebnou finanční rezervu. Může se tedy s bankou dohodnout, že si splatnost úvěru prodlouží o dalších pět nebo deset let.

Jestliže žádáte o hypotéku, je rozumné si předem zjistit, jak mají jednotlivé hypoteční banky nastavené podmínky pro případ neschopnosti splácet.

Tedy za jakých podmínek umožňují odložit splátku a jestli byste mohli odložit se splátkou jistiny i splátku úroku, tedy neplatit po přechodnou dobu vůbec nic.

Ptejte se také, na jak dlouhou dobu můžete splácení odložit a zda musíte svou platební neschopnost bance nějak doložit – např. lékařskou zprávou, výpovědí atd.

Není ani od věci si zjistit, jak vysoké účtuje banka úroky z prodlení a odkdy je po vás bude vymáhat.

S těmito informacemi se banky dopředu příliš nechlubí, ale je dobré je mít.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

PČR prověřuje možné vydírání členů výběrové komise k trase metra D.

Pražská policie prověřuje na základě trestního oznámení dopravního podniku hlavního města možný pokus o vydírání členů hodnoticí komise v tendru na stavbu druhého úseku metra D. Na dotaz ČTK to uvedla policejní mluvčí Eva Kropáčová. Více»

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Všechny články a aktuality »»