Provozuje:
Juris Real Estate

V pásmu chudoby přežívá každý desátý Čech.

Jedná se především o matky samoživitelky, mladistvé a důchodce. Podle statistiků je to již milión osob majících příjem sedm až devět tisíc korun měsíčně hrubého na hlavu ve dvou až tříčlenné domácnosti.

V pásmu chudoby přežívá každý desátý Čech.

autor. JURIS REAL

Jedná se především o matky samoživitelky, mladistvé a důchodce. Podle statistiků je to již milión osob majících příjem sedm až devět tisíc korun měsíčně hrubého na hlavu ve dvou až tříčlenné domácnosti.

Tato početná masa nejchudších obyvatel České republiky se během příštího roku ještě rozroste o dalších dvacet až třicet tisíc lidí.

Počet osob v takto u nás vymezené příjmové chudobě bude přibývat s tím, jak příští rok poroste nezaměstnanost.

A ta poroste, i když ne strmě, a to, ať zvolíme metodiku pro její měření, jakou chceme. Odhaduje se, že do příjmové chudoby díky ztrátě práce spadne příští rok dalších dvacet až třicet tisíc osob.

Právě ztráta zaměstnání bude hlavní důvod nárůstu počtu chudých lidí.

Analytici skupiny ČSOB předpokládají, že nezaměstnanost v roce 2013 vzroste z devíti na 9,3 procenta. Analytici UniCredit Bank dokonce odhadují, že nezaměstnanost bude až 10%. V takovém případě by se počet lidí v příjmové chudobě blížil až padesátitisícové hranici.

V nějterých regionech už nyní přesahuje nezaměstnanost patnáct procent.

Není to o špatné náladě, mzdy reálně klesají

U HDP počítají analytici ČSOB se zamrzlým stavem, tedy sice ne pokles, ale ani žádný růst.

Klesající nákupní nálada spotřebitelů (rozuměj klesající kupní síla) rozhodně není daná jakousi nepodloženou špatnou náladou, pouhým špatným pocitem z horších časů, jak se někdy tvrdí.

Reálné mzdy klesají, a to logicky znamená pokles spotřeby. Přitom náklady na nutné životní výdaje, jako bydlení a dopravu, rostou.

Příští rok se budou mzdy zvyšovat pouze individuálně, rozhodně ne plošně v celé národním hospodářství.

Analytik Martin Kupka upozornil, že ale chudoba je relativní pojem, a že je třeba si uvědomit, že stále žijeme v té šťastnější části Země, kde lidé neřeší, jak se dostat k pitné vodě a co budou zítra jíst.

S odkazem na statistiky EU uvedl, že jsme jednou z předních evropských zemí s nejvyrovnanějším systém rozdělování důchodů, a také po severských státech patřících k těm, které společné finanční příjmy nejvíce přerozdělují.

Připustil, že žít se sedmi devíti tisíci hrubého ale není žádné bohatství. Analytik Kupka zdůraznil, že zadluženost domácností v ČR je jedna z nejnižších v Evropě. Přitom už ale přesáhla 1,5 biliónu korun.

Analytici Kupka a Dufek obecně uvedli, že také míra úspor českých domácností je na slušné úrovni. Blíže toto konstatování už ale neupřesnili.

Celkové úspory domácností se podle dřívějších zpráv statistiků pohybují jen o něco málo nad celkovou úrovní zadluženosti.

80 procent příjmů bere jen 20 procent zaměstnanců

Tyto všeobjímající souhrnné údaje ale o situaci většiny domácností stejně nic moc nevypovídají. Jde totiž o to, že větší část příjmů a úspor má výrazně menší část společnosti.

Na to už dříve upozornil ČSÚ, totiž že se více rozvírají tzv. sociální nůžky. Například přes 80 procent všech příjmů ve výplatách bere jen 20 procent zaměstnanců. Na průměrnou mzdu 24 tisíc korun hrubého nedosáhnou dvě třetiny zaměstnanců.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»