Provozuje:
Juris Real Estate

V některých cukrárnách v Brně lze ochutnat Janáčkovy oblíbené dezerty.

Návštěvníci několika brněnských podniků mají výjimečnou příležitost ochutnat dezerty, které měl v oblibě skladatel Leoš Janáček, třeba šípkové cukroví nebo palačinkový dort.

V některých cukrárnách v Brně lze ochutnat Janáčkovy oblíbené dezerty.

autor. JURIS REAL, ČTK

Návštěvníci několika brněnských podniků mají výjimečnou příležitost ochutnat dezerty, které měl v oblibě skladatel Leoš Janáček, třeba šípkové cukroví nebo palačinkový dort.

Kavárny a cukrárny připravily dezerty podle zápisků Janáčkovy hospodyně Marie Stejskalové, které poprvé vyšly knižně pod názvem Mářina kuchařka. "Leoš Janáček měl rád dobré jídlo, zakládal si na něm a dokázal i pochválit, když mu chutnalo," řekla ČTK Šárka Zahrádková, která knihu edičně připravovala. Sešity receptů se zachovaly v archivu, dodnes se podle nich dá vařit. Méně známé dobové ingredience jsou vysvětleny v poznámkách pod čarou. Třeba alkermesová šťáva je barvivo šarlatové či karmínové barvy, "spěšná sůl" je cukrářské droždí a maraskin višňový likér. Ze všeho nejraději prý Janáček míval šípkové cukroví. "Všem našim hostům je doporučoval a sám jim opisoval recept," zaznamenala hospodyně Stejskalová. Po dobu konání festivalu Janáček Brno, tedy do 16. října, lze cukroví ochutnat v Café Placzek v Minoritské ulici.

Když chtěl Janáček uctít hosty, nechával nasmažit koblihy, které nyní podle starého receptu připravila Cukrárna Mlsná holka v Poštovské ulici. V dalších podnicích lze ochutnat třeba Janáčův máslový závin s tvarohem nebo palačinkový dort.

Hospodyně si nezapisovala jen recepty, ale také některé události v rodině nebo poznámky k životu a dílu domácího pána. Zaznamenala třeba to, že Janáček začal komponovat novou operu, ale také že si pořídil nový klobouk nebo že v rodině někdo stonal. Zápisky odráží jej subjektivní pohled, třeba o jedné operní pěvkyni píše jako o "Babě". Čtenáři se dozví, že se u Janáčků snídalo kolem šesté, podávala se káva a k ní třeba domácí buchty. Skladatel se ošklíbal na špenát, pochutnával si na zvěřině, třeba na daňčím. Obecně měl rád maso a nedržel páteční půst. Říkával, že se dost "napostil" ve fundaci, tedy v době, kdy jako chlapec žil a zpíval na kůru v augustiniánském klášteře. Stejskalová přežila Janáčka o 40 let, zemřela v roce 1968. Její vzpomínky na rodinu opakovaně vyšly v knize U Janáčků. Recepty se nyní ke čtenářům dostávají poprvé, a to s ilustracemi Venduly Chalánkové. Mářinu Kuchařku lze zakoupit v brněnských turistických informačních centrech.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»