Provozuje:
Juris Real Estate

V moravské metropoli klesá zájem o větší byty.

Rodiny se stěhují za Brno.

V moravské metropoli klesá zájem o větší byty.

autor. JURIS REAL

Rodiny se stěhují za Brno.

Od počátku letošního roku má Brno v nabídce o 25 procent nových bytů víc než loni. Kvůli růstu cen přibrzdila poptávka a došlo tak k nižším prodejům.

Prodeje meziročně klesly o třetinu a ceny nájemného vzrostly v průměru o 10 procent. Údaje vyplývají z analýzy společnosti Trikaya. Větší byty se prodávají méně. Více než třetinu volných bytů v Brně tvoří aktuálně třípokojové byty. „Dostupné rodinné domy za Brnem konkurují větším bytům ve městě. To je důvod, proč se větší byty neprodávají tolik jako dříve a zůstávají v nabídce. Uvnitř samotného centra Brna se staví jen velmi málo, byty tak zdražují a lidé se stěhují za město. Proces suburbanizace jede na plné obrátky. Lidé raději obětují svůj čas dojížděním z rodinného domku za Brnem, než aby kupovali velký a předražený byt ve městě, na který často po zpřísnění podmínek hypotečního financování dosahují těžce,“ konstatoval výkonný ředitel společnosti Trikaya Alexej Veselý. „Česká republika v evropské komparaci nezaostává pouze co do počtu bytů, ale i co do velikosti, která je základním ukazatelem životní úrovně. Zatímco průměrná velikost bytu je v EU 95,9 m2, v České republice je to pouze 78 m2, tj. tedy 81 % průměru Evropské unie. Jestliže by se měla ČR dostat na evropský průměr velikosti bytů, musely by se ty existující (podle výsledků sčítání lidu, domů a bytů v roce 2011 to bylo 4 756 572 bytů) zvětšit o 150 milionů m2,“ doplnil Marek Vinter, předseda správní rady ABRAST.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»