Provozuje:
Juris Real Estate

V metropoli získalo loni stavební povolení 9 698 bytů.

Je to nejvíce od roku 1997.

V metropoli získalo loni stavební povolení 9 698 bytů.

autor. JURIS REAL, ČTK, ČSÚ

Je to nejvíce od roku 1997.

V Praze loni získalo pravomocné stavební povolení 9 698 bytů, což je o 5 363 více než o rok dříve a nejvíce od roku 1997, od kterého jsou dostupná data.

Toto zjištění vyplývá z údajů o stavebnictví, které uveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Česká metropole se v posledních letech potýká s růstem cen bytů o desítky procent ročně, podle vedení města je to dáno i nedostatečnou výstavbou.

Primátorův náměstek Petr Hlaváček (za TOP 09) řekl, že s oživením výstavby se dá ve střednědobém horizontu očekávat zlevnění ceny bytů.

Z celkového počtu loni stavební úřady vydaly povolení pro stavbu 8 283 bytů v nových bytových domech, zbylá připadla na byty v rodinných domech a přístavby.

Počet zahájených bytů v Praze byl loni podle dostupných statistik ČSÚ rekordní za období od roku 1997. Konkurovat mohl jen rok 2005, kdy v metropoli začala stavba 8 124 bytů.

"Máme po strašně dlouhé době rekord, který určitě znamená určitý nástup změny atmosféry ve městě a vzhledem k tomu, že v ekonomických parametrech je nabídka významným parametrem, tak můžeme v trošku střednědobém horizontu očekávat i zchlazení bytového trhu," uvedl Hlaváček.

Připomněl rovněž skutečnost, že loni ČSÚ eviduje také skoro 5000 zahájených rodinných domů ve Středočeském kraji, kde jsou navíc na rozdíl od Prahy obdobné počty v posledních deseti letech stabilní.

Pozitivní vliv na výstavbu v Praze má podle náměstka zahájení výstavby na velkých zanedbaných územích, jako jsou bývalá nákladová nádraží na Smíchově a na Žižkově.

Doplnil, že výstavbu odblokoval také fakt, že město urychlilo schvalování změn územního plánu, z nichž řada ležela na magistrátu roky.

Nová výstavba v metropoli má nicméně i svoje kritiky. Na posledním jednání městských zastupitelů se např. někteří obyvatelé Žižkova postavili proti navrhované nové čtvrti na tamním bývalém nákladovém nádraží.

Plány podle nich nepočítají s dostatečnou občanskou vybaveností a nelíbilo se jim také to, že město u developerských firem neusiluje o získání většího množství bytů pro nájemní bydlení.

Samotná výstavba podle nich bytovou krizi nevyřeší, protože běžní lidé už na byty nemají a velkou část z nich skupují investoři, často ze zahraničí.

Zastupitelé na jednání schválili metodiku pro příspěvky developerů na budování infrastruktury, konkrétně v případě výstavby na Nákladovém nádraží Žižkov by měl magistrát podle Hlaváčka získat od firem asi 1,5 miliardy korun.

Praha také připravuje vlastní bytovou výstavu, k tomu účelu založila Pražskou developerskou společnost (PDS).

Ta dostala podle dřívějších informací svěřeny městské pozemky o rozloze asi 400.000 metrů čtverečních, na kterých bude v horizontu 10 až 15 let možné postavit až 6000 bytů pro nájemní bydlení osob v nouzi nebo zástupců podporovaných profesí.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Metropole by stála o budovu ruské školy.

V rozhlehlé budově na Krupkově náměstí v Bubenči se tři roky neučí. Sídlila v ní střední škola při ruském velvyslanectví. Více»

MČ Praha 1 zrenovuje domy.

Rovněž v letošním roce bude několik památek na území Prahy 1 opraveno i díky příspěvku z Programu regenerace městský památkových rezervací a městských památkových zón ministerstva kultury, který získá městská část. Více»

Teplárny opět obnovují plné vytápění.

Reagují na ochlazení. Více»

Zřítila se fasáda historické budovy kodaňské burzy.

Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil požár, se zřítila, uvedl mluvčí dánských hasičů. Více»

Soutěž o využití areálu na Strahově se nachází ve 2. kole.

Fotbalová asociace České republiky jedná jen se Spartou. Více»

Všechny články a aktuality »»