Provozuje:
Juris Real Estate

V metropoli si nejvíce zákazníci žádají rodinné byty ve vyšších patrech.

Pokud vás zajímá, jestli jsou v kurzu oddělené kuchyně, nebo kuchyňské kouty, jestli zákazníci ke koupi přesvědčí více bezpečnostní systém, či energeticky úsporná stavba, přinášíme vám krátké shrnutí.

V metropoli si nejvíce zákazníci žádají rodinné byty ve vyšších patrech.

autor. JURIS REAL

Pokud vás zajímá, jestli jsou v kurzu oddělené kuchyně, nebo kuchyňské kouty, jestli zákazníci ke koupi přesvědčí více bezpečnostní systém, či energeticky úsporná stavba, přinášíme vám krátké shrnutí.

Stejně jako se liší požadavky na byt, liší se i důvody k jeho koupi. V našem případě šlo s drtivou většinou o bydlení pro rodinu. Zhruba o polovinu méně než rodin je tzv. singles a následují startovací byty a byty na investici.

Překvapivé pak nejsou ani dispozice, které jednotlivé skupiny zákazníků vyhledávají. Rodiny zpravidla požadují byt 3+kk, nebo větší, častěji by také chtěli více než jedno garážové stání.

Naopak investoři a singles hledají zpravidla menší byty o maximálně dvou místnostech.

Lidé, kteří hledají rodinné bydlení, jsou obecně vybíravější než ostatní skupiny, na parametrech projektu kromě nich záleží také investorům.

Naopak singles se orientují spíš podle ceny a na své bydlení nemají tolik specifické požadavky.

Bydlení je ve většině případů financované formou hypotéky – nejčastěji je z hypotéky hrazeno 85 % ceny.

Následují vlastní finanční zdroje a jen 3 % kupujících volí jiný způsob financování. Nebude asi velkým překvapením, že financování bytu z vlastních zdrojů volí především investoři, nejvíce si naopak půjčují lidé, kteří shánějí startovací bydlení.

Přes padesát procent lidí preferuje vyšší poschodí, méně lidem pak záleží na tom, jestli mají výhled mimo vnitroblok, či nikoli. Tady je ovšem třeba zmínit, že vnitroblok projektu SMART není klasickým „dvorkem“, ale vcelku rozsáhlým prostorem osázeným zelení. Zajímavostí je také to, že jen desetina všech respondentů by chtěla zahradu, ale většina dotazovaných by si přála terasu, nebo balkón. Zcela nepřekvapivě dává většina kupujících přednost jižně orientovaným bytům. Výslovně by si severně orientovaný byt přála jen tři procenta dotázaných. Pro většinu kupujících je při rozhodování o koupi bytu důležitá energetická náročnost budovy. Více než 70 % zájemců by chtěla bydlet v budově energeticky úsporné, nebo nízkoenergetické (to ovšem neznamená, že by zbytek dotázaných vyhledával energeticky náročné budovy, jen pro ně tato otázka není tak podstatná). Přibližně polovina lidí by ocenila využití alternativních zdrojů vytápění a téměř stejný počet oslovených by si přál bydlet v domě s ostrahou. Pro více než 40 procent dotázaných je pak důležitá rekuperace tepla a inteligentní ovládání bytu.

Ohromný nástup zaznamenal trend kuchyní spojených s obývacím pokojem. Přes 85 % lidí by volilo raději kuchyňský kout než kuchyni, nicméně zastánci oddělených kuchyní přikládají tomuto faktoru obecně větší váhu. Nejvíce zastánců oddělené kuchyně je mezi rodinami, nicméně i tady jsou v menšině. Zajímavé jsou i disproporce mezi požadavky, které kladou na byty investoři a ty, kteří v bytech chtějí sami bydlet. Přitom právě lidé hledající bydlení jsou cílovou skupinou investorů (s ohledem na dispozice, které investoři kupují, budou jejich nejčastější cílovou skupinou singles a lidé hledající startovní bydlení). Zatímco více než třetina investorů považuje rekuperaci za důležitou při volbě bytu, čtyři pětiny singles a mladých párů se rozhodují podle jiných parametrů. Investoři také dbají více na bezpečnostní systémy a ostrahu, což je celkem pochopitelné. Podobně jako investoři uvažují i rodiny. Většina rodin by navíc ráda měla svůj balkón či terasu, velkou váhu přikládají také energetické náročnosti.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

V části ČR bude v noci na čtvrtek mráz.

Ten může poškodit kvetoucí stromy. Více»

O letošní úrodě ovoce rozhodnou následující dva týdny.

Čekají se noční mrazíky. Více»

Úpravami podmínek oddlužení by se poslanci měli zabývat až ve středu.

V projednávání sporného vládního návrhu na zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky budou poslanci pokračovat pravděpodobně ve středu místo původně plánovaného dneška. Více»

Výstavba nové tramvajové trati na Václavském nám. začne 29.6.

Stavba nové tramvajové trati v horní polovině pražského Václavského náměstí začne letos 29. června a potrvá tři roky. Tramvaje přes náměstí mezi Vodičkovou a Jindřišskou ulicí nepojedou od tohoto data až do 30. září, tj. tři měsíce. Více»

Všechny články a aktuality »»