Provozuje:
Juris Real Estate

V metropoli by mohla z Holešovic vyplout tzv. vodní tramvaj.

V Praze by mohla začít fungovat tzv. vodní tramvaj, tedy lodní linka se zastávkami zapojená do systému MHD. Plula by v úseku mezi Bubny-Zátory a Podbabou.

V metropoli by mohla z Holešovic vyplout tzv. vodní tramvaj.

autor. JURIS REAL (Zdroj: ČTK)

V Praze by mohla začít fungovat tzv. vodní tramvaj, tedy lodní linka se zastávkami zapojená do systému MHD. Plula by v úseku mezi Bubny-Zátory a Podbabou.

Zkušebně by mohla vyplout v příštím roce při letních olympijských hrách v úseku mezi Nádražím Holešovice a plánovaným olympijským parkem v areálu klubu Olymp.

V rozhovoru s ČTK to dnes řekla místostarostka Prahy 7 Lenka Burgerová (Praha 7 Sobě). O projektu takzvané vodní tramvaje se mluvilo již v minulosti, nikdy ale nebyla zprovozněna.

"Důležité je, že tomto úseku (z Bubnů-Zátor po Podbabu) nejsou žádné plavební komory, do kterých by musela vplout. Pokud by tam byly, její provoz by samozřejmě neměl význam. V tomto úseku už navíc jsou místa vhodná pro přistání," sdělila Burgerová.

Na trase by bylo několik zastávek rozmístěných nejen na levém holešovickém, ale také na pravém břehu. Kde přesně by byly, zatím není jasné. Jak v Holešovicích, tak na protějším břehu v Karlíně je plánována na Rohanském ostrově výstavba.

"Propojila by tak místa, která jsou MHD těžko přístupná a nejen místním by zkrátila cestování. Vodní tramvaj funguje velmi dobře například v Kodani," řekla Burgerová.

Vodní linka veřejné dopravy by také ulevila cestování do zoologické zahrady v Troji. Lidé by tak nemuseli jezdit od stanice metra Nádraží Holešovice autobusy, které bývají přeplněné, ale mohli by plout po řece.

Provoz vodní tramvaje by radnice ráda vyzkoušela v příštím roce při letních olympijských hrách. Podle Burgerová totiž zamýšlí Český olympijský výbor vybudovat v areálu Olympu ve Stromovce pro veřejnost olympijský park.

"Je to hezké místo, ale špatně dostupné veřejnou dopravou. Myslíme si, že by se to při této akci mohlo otestovat," řekla místostarostka. Vyjma lodi by k parku měla podle požadavku radnice jezdit z Nádraží Holešovice také speciální autobusová linka. Pražští radní letos v květnu zadali vypracování studie vodní tramvaje v hlavním městě. Hlavnímu městu by dokument měl dát odpověď, čím by tyto nové lodní spoje prospěly MHD a v jakém intervalu by pluly. Studie by měla být hotová do konce letošního roku.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Metropole by stála o budovu ruské školy.

V rozhlehlé budově na Krupkově náměstí v Bubenči se tři roky neučí. Sídlila v ní střední škola při ruském velvyslanectví. Více»

MČ Praha 1 zrenovuje domy.

Rovněž v letošním roce bude několik památek na území Prahy 1 opraveno i díky příspěvku z Programu regenerace městský památkových rezervací a městských památkových zón ministerstva kultury, který získá městská část. Více»

Teplárny opět obnovují plné vytápění.

Reagují na ochlazení. Více»

Zřítila se fasáda historické budovy kodaňské burzy.

Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil požár, se zřítila, uvedl mluvčí dánských hasičů. Více»

Soutěž o využití areálu na Strahově se nachází ve 2. kole.

Fotbalová asociace České republiky jedná jen se Spartou. Více»

Všechny články a aktuality »»