Provozuje:
Juris Real Estate

V jakých světových městech se vyplatí investice do nemovitostí?

Nejvyšší zastoupení mají v první dvacítce americká (pozn. hlavně pak kalifornská) a čínská sídla.

V jakých světových městech se vyplatí investice do nemovitostí?

autor. JURIS REAL

Nejvyšší zastoupení mají v první dvacítce americká (pozn. hlavně pak kalifornská) a čínská sídla.

Realitní konzultantská společnost Jones Lang LaSalle začala vypočítávat nový ukazatel. Je jím takzvaný City Momentum Index, který by měl sloužit jako nástroj pro realitním makléře a napovědět jim, která světová města jsou právě nyní na vzestupu. Výsledkem je tak žebříček dvaceti měst v nichž dominují zejména města ze Silicon Valley, velké metropole bohatých států a rychle se rozvíjející čínská města. Na úplný vrchol dostal žebříček kalifornské San Francisco. Ačkoli Praha byla jedním ze 111 měst, který autoři indexu posuzovali, do zveřejněné dvacítky se, na rozdíl např. od peruánské Limy, nedostala.

Nejlépe by se tak realitní investice měla v budoucnu zhodnocovat právě v San Franciscu. Studie jej považuje za nezpochybnitelného vítěze indexu protože představuje (spolu se sousedním San Jose, které se umístilo šesté) unikátní reputaci pro inovace, venture kapitál a stat-upy. Tyto faktory do města táhnou vzdělané a movité lidi a mají na svědomí fakt, že pro rok 2014 je San Francisku předpovídán nejvyšší růst cen kancelářských prostor v celé Severní Americe. Právě na tomto příkladu je patrné, že co považují za kladné realitní konzultanti, mohou úplně opačně nahlížet starousedlíci.

Kromě dvou kalifornských měst se v žebříčku díky technologiím umístily i Boston, Seattle a Austin, který je zároveň nejmenším městem z top 20. Další skupinou jsou velké, dalo by se říci až nadnárodní, metropole. Podle autorů jsou místy, která nejvíce těží z globalizace a jsou magnetem na pro lidi z dnešní velmi pohyblivé horní vrstvy a díky tomu mají nejvyšší koncentraci vysoko-příjmové populace. Často (resp. většinou) jde o obchodní a finanční metropole s burzami. Takovými městy jsou Londýn, New York, Tokyo a zároveň Hongkong, Singapour, Dubaj a Los Angeles.

Nepřekvapivě se v žebříčku nachází výrazné zastoupení čínských měst. V elitní dvacítce je jich rovnou šest (plus Hongkong) - po amerických nejvíce. I přes očekávané zpomalení čínského ekonomického růstu je dopředu vyhnala vysoká míra urbanizace a masivní budování v centrální Číně. zatímco Šang-haj a Peking (případně pak i Kanton) jsou dnes už jako metropole světoznámé, Wu-chan, Šen-čen, Čcheng-tu a Tchien-ťin jejich proslulosti ještě nedosáhly. K zachycení faktorů, která by podle autorů studie a indexu samotného měly identifikovat budoucí růst atraktivity, váží autoři v indexu celkem tři kategorie. Tou první (která má váhu 40 %) je tzv. socio-ekonomické momentum, které zachycuje například růst HDP a populace, úroveň přímých zahraničních investic, obrat pasažérů na letišti nebo přítomnost ústředí korporací. Třicet procent přisoudili autoři kategorii vývoji komerčních nemovitostí, která obsahuje nedávnou i projektovanou cenu a obsazenost kanceláří či nákupních center. A konečně poslední váženou kategorií v indexu je přítomnost "inkubátorů vysoké hodnoty". Tento subindex má sloužit k předvídání dlouhodobého výkonu sídla a zahrnuje v sobě např. přítomnost světově uznávaných univerzit, inovativní ekonomiky nebo venture kapitálových obchodních společností.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

V Paříži se v noci zřítila křídla mlýna na známém kabaretu Moulin Rouge.

V noci na dnešek se v Paříži zřítila křídla větrného mlýna, symbolu známého kabaretu Moulin Rouge. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na prohlášení hasičů. Více»

Výborný bude informovat o pomoci ovocnářům s poškozenou úrodu.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) bude dnes spolu s předsedou Ovocnářské unie Martinem Ludvíkem dnes v obci Daminěves na Mělnicku informovat o pomoci ovocnářům, kterým mráz v předchozích dnech zásadně poškodil úrodu. Více»

Skanska startuje prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena.

Skanska zahájila prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena v pražských Vysočanech. Bytový dům nabídne 134 nízkoenergetických bytů ve třech sekcích pojmenovaných po sestrách Emila Kolbena. Více»

Mrazy způsobily rozsáhlé škody na úrodě ovoce.

Škody hlásí i zelináři. Více»

Mrazy způsobily škody zelinářům.

Ochlazení oddálí sklizeň zeleniny. Více»

Všechny články a aktuality »»