Provozuje:
Juris Real Estate

V budovách úřadů se podle analýzy hospodaří s energií neefektivně.

Více než tři čtvrtiny budov vládních institucí v tuzemsku nehospodaří efektivně s energií. Ztráta představuje zhruba půl miliardy korun ročně.

V budovách úřadů se podle analýzy hospodaří s energií neefektivně.

autor. JURIS REAL

Více než tři čtvrtiny budov vládních institucí v tuzemsku nehospodaří efektivně s energií. Ztráta představuje zhruba půl miliardy korun ročně.

Tato ztráta přitom představuje zhruba půl miliardy korun ročně.

Vyplývá to z analýzy poradenské společnosti Deloitte, jež je součástí studie zpracované sítí organizací a firem UN Global Compact Česká republika, která se zaměřuje na společenskou odpovědnost a udržitelný rozvoj. Analýza uvádí, že aktuálně je ve vlastnictví a v užívání ústředních vládních institucí v České republice 775 budov, u nichž by byla vhodná renovace. Přes 580 z nich podle ní nesplňuje požadavky na úspornou klasifikační třídu C (úsporná). Celkově se jedná o plochu přes 1,5 milionu metrů čtverečních, kde se energie efektivně nevyužívá, dodává materiál.

"Data z ostatních veřejných budov nejsou k dispozici. Vhodné srovnání toho, jak se šetří v nemocnicích, školách či úřadech, by mohlo najít prostor ke zlepšení nebo poskytnout příklady dobré praxe. Pokud jsou na tom ale podobně jako vládní instituce, ztráta by přesahovala 12 miliard korun (ročně)," uvedl manažer poradenství v oblasti energetiky v Deloitte Miroslav Lopour. Aliance oborových asociací podporující energeticky úsporné stavebnictví Šance pro budovy v červnu uvedla, že Česká republika nesměřuje ke kumulativnímu cíli energetických úspor pro období 2014 až 2020, který byl Bruselem vyčíslen na 51,1 petajoulu (PJ). Podle aliance je důvodem to, že tuzemsko začalo s přípravou programů podpory úspor energie pozdě.

"V roce 2017 již programy běžely poměrně dobře, problém byl především výpadek v plnění v letech 2014 až 2016. Aby stejný problém nenastal po roce 2020, již nyní je potřeba začít připravovat zvýhodněné financování pro úspory energie po 2020," dodal ředitel Šance pro budovy Petr Holub. Studie, ze které aktuální analýza pochází, vznikla ve spolupráci společností a institucí Deloitte, ČEZ ESCO, UN Global Compact, Glopolis, Veolia, Vodafone, Univerzitního centra energeticky efektivních budov ČVUT v Praze a Národního centra energetických úspor.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»