Provozuje:
Juris Real Estate

V Praze se k bydlení kupují zhruba dvě třetiny bytů.

V metropoli kupují lidé až šestnáct procent nových bytů, aby je mohli dále pronajímat. Podle ředitelů developerských společností je dalších jedenáct procent realizovaných nákupů čistě investičních.

V Praze se k bydlení kupují zhruba dvě třetiny bytů.

autor. JURIS REAL

V metropoli kupují lidé až šestnáct procent nových bytů, aby je mohli dále pronajímat. Podle ředitelů developerských společností je dalších jedenáct procent realizovaných nákupů čistě investičních.

Nájemní krizi to podle nich ale v budoucnu nezpůsobí. Vyplývá to z nejnovějšího výzkumu s řediteli developerských společností zpracovaného analytickou společností CEEC Research ve spolupráci s poradenskou společností KPMG Česká republika.

Více než čtvrtina bytů prodávaných v Praze není prvoplánově určena k vlastnímu bydlení.

Tyto byty jsou významnou částí kupujících považovány za dobrou a bezpečnou investici.

Podle ředitelů developerských společností je 73 procent nových bytů v Praze kupováno Čechy nebo cizinci žijícími v České republice, aby v nich sami bydleli.

16 procent transakcí lidé realizují, aby mohli byt dále pronajímat.

Přibližně desetinu bytů (11 procent) pořizují kupující jako přímou investici, do které chtějí uložit své aktuálně volné finanční prostředky.

Investice do rezidenčních nemovitostí považují investoři za zdroj stabilních příjmů, navíc téměř s jistou garancí své investice v dlouhodobém horizontu.

Rovněž vzhledem k vysoce likvidnímu trhu pražských bytů a velkému množství zájemců lze v případě potřeby byt i relativně rychle prodat.

Velkým specifikem pražského trhu s byty jsou oproti regionům zahraniční kupující.

Konkrétně např. investoři z Ruska jsou velice oblíbeni vzhledem k tomu, že pokud se jim daný byt líbí, podle slov ředitelů developerských firem o ceně zpravidla nesmlouvají,“ říká Jiří Vacek, ředitel analytické společnosti CEEC Research.

Pavel Kliment, partner odpovědný za služby pro realitní a stavební společnosti KPMG Česká republika hovoří o nákupech bytů jako o velice konzervativních investicích: „Nákup rezidencí k dalšímu pronájmu je konzervativní investici s delším investičním horizontem. Výnosnost takové investice na pražském trhu je nižší než v regionech, i tak je ale zajímavou možností vzhledem k velmi nízkým sazbám hypotečních úvěrů a vyšší likviditě tohoto trhu."

Podle Marcela Sourala, generálního ředitele a předsedy představenstva společnosti Trigema a.s. jsou důvody zřejmé: „Nízká sazba hypoték a malé zhodnocování úspor na termínovaných vkladech podporuje vyšší investice obyvatelstva do pražských bytů určených k následnému pronájmu. Nicméně, důležitým kritériem investice stále zůstávají kvalitativní parametry bytového projektu.“

Více než čtvrtina investičních nákupů (čistě investičních nebo určených k pronájmu) by podle 82 procent ředitelů developerských společností ale v budoucnu neměla způsobit nájemní krizi. Zájem o investiční nákupy nemovitostí potvrzuje také Radim Sayed, obchodní ředitel společnosti Crestyl: „Už v minulém roce jsme zaznamenali rostoucí počet českých klientů, kteří měli zájem o pořízení nemovitosti, nebo dokonce většího množství nemovitostí, za účelem pronájmu nebo budoucího dalšího prodeje. Považujeme to za projev důvěry aktuálnímu stavu rezidenčního trhu.“

Jak uvádějí ředitelé developerských společností, klíčovými faktory, podle nichž se zákazník při výběru nemovitosti rozhoduje, jsou cena a lokalita nemovitosti, s jistým odstupem pak následují dopravní dostupnost nemovitosti, profesionální projev prodejce a důvěryhodnost/ stabilita developera.

Naopak nejmenší vliv na rozhodování zákazníků má energetická náročnost budovy, míra rozestavěnosti projektu a způsob financování.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»