Provozuje:
Juris Real Estate

V Británii si imigrantky založily svou restauraci.

Restaurace Mazi Mas, nalézající se v jednom divadle na jihu Londýna, je zcela dámským podnikem: v kuchyni vaří sedm imigrantek z různých zemí pokrmy své vlasti. Tyto ženy tak získaly zaměstnání a budují si své postavení v britské společnosti.

V Británii si imigrantky založily svou restauraci.

autor. JURIS REAL

Restaurace Mazi Mas, nalézající se v jednom divadle na jihu Londýna, je zcela dámským podnikem: v kuchyni vaří sedm imigrantek z různých zemí pokrmy své vlasti. Tyto ženy tak získaly zaměstnání a budují si své postavení v britské společnosti.

"Chceme ukázat všem ženám na světě, že to jde," prohlašuje třiačtyřicetiletá Brazilka Roberta Siaová, které kuchařkám šéfuje. Přestože je vystudovaná a má za sebou roky práce jako bankovní úřednice v Brazílii, v Británii neměla šanci najít bez kontaktů a zkušeností práci. Po několika letech, která trávila doma výchovou syna, se setkala se zakladatelkou Mazi Mas. "Byl to pro mě opravdový most, který mi umožnil vymanit se z úplné izolace," vysvětluje.

Ceviche (pokrm z ryb oblíbený v přímořských oblastech Latinské Ameriky) či turecký zákusek Borek Ezgi: jídelníček nenechává hosty v pochybnostech, že jde o íránskou, etiopskou, brazilskou, peruánskou, nikaragujskou, senegalskou a tureckou kuchyni, na níž si mohou hosté pochutnávat od úterý do soboty v divadle Ovalhouse jižně od Temže. Restaurace, která pravidelně mění místo, odvozuje svůj název od tradičního řeckého pozvání "Elate na fate mazi mas", tedy "přijďte se s námi najíst". Její zakladatelku Nikandre Kopckeovou inspirovala její řecká kojná, jejímž snem bylo otevřít si pekárnu.

Restaurace Mazi Mas vznikla v roce 2012. Od letošního jara až do konce roku zdarma využívá prostory divadla Ovalhouse.

Předtím působila v prostorách jiného divadla v Hackney nebo se vařilo na soukromých večírcích, zvláště v londýnském muzeu moderního umění Tate Modern.

Restaurace platí jen účty za plyn a elektřinu, ale žádné nájemné. Výměnou za to se alkoholické i nealkoholické nápoje nakupují v baru Ovalhouse, který byl dlouho místem, kde si dávali dostaveníčko politici. Podnik má rovněž partnerství s firmou Emmaüs UK, která dodává židle a stoly. Ty si pak vždy koncem měsíce mohou zákazníci koupit.

Díky tomu může restaurace platit kuchařkám, které pracují na poloviční úvazek, hodinovou mzdu 9,5 liber (asi 350 Kč), tedy mnohem více, než je minimální mzda v zemi, tedy 6,50 liber (240 Kč). "Mazi Mas nám dává příležitost šířit naši kuchyni a naši kulturu," říká Peruánka Marlith Tenazioa Del Aguilová, která připravuje z lokálních bioproduktů pokrmy typické pro její vlast. Del Aguilová mívala vlastní restauraci s diskotékou na peruánské pláži, ale v Británii jí bránila v získání zaměstnání jazyková bariéra.

"Hodně jsem se tu naučila," svěřuje se Azeb Woldemichaelová z Etiopie, která vaří po jejím boku. Tyto zkušenosti jí přibližují k jejímu snu: otevřít si vlastní kavárnu. Mazi Mas je více než restaurací. Je jakýmsi inkubátorem, kde ženy nabývají zkušeností, aby si později mohly založit vlastní podnik.

"Jsme také jakýmsi politickým hlasem: usilujeme o práva běženců, o uznání jejich existence a přínosu ve společnosti," říká sedmadvacetiletá Němka Mara Kleinová, která má na starosti rozvoj podniku.

Mazi Mas má úspěch - každý večer je téměř plno. Jejího příkladu využívá další restaurace, která bude otevřena ve čtvrti Shoreditch počátkem příštího roku. Další takový podnik má uvítat hosty v polovině příštího roku.

Podobná restaurace již existuje v Sydney, kde pracují jen žadatelky o azyl.

"Nyní zakládáme Mazi Mas v Berlíně a další v Leedsu (na severu Anglie)," dodává Kleinová. O projektu se rovněž diskutuje ve východofrancouzském Lyonu.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»