Provozuje:
Juris Real Estate

Úvěry poskytnuté českým domácnostem vzrostly o 4,5 procenta.

Celkový objem úvěrů ke konci února vzrostl o 5,2 procenta na 2 643,4 miliardy korun. Úvěry poskytnuté domácnostem dosáhl 1 144 miliardy korun, což činilo nárůst o 4,5 procenta. Objem hypoték meziročně stoupl o 6,8 procenta na 802,4 miliardy korun.

Úvěry poskytnuté českým domácnostem vzrostly o 4,5 procenta.

autor. JURIS REAL

Celkový objem úvěrů ke konci února vzrostl o 5,2 procenta na 2 643,4 miliardy korun. Úvěry poskytnuté domácnostem dosáhl 1 144 miliardy korun, což činilo nárůst o 4,5 procenta. Objem hypoték meziročně stoupl o 6,8 procenta na 802,4 miliardy korun.

„Solidní makroekonomický obrázek potvrzují i nová data z bankovní statistiky. Celkový objem úvěrů roste prakticky ve všech segmentech, podíly úvěrů se selháním pomalu klesají. Nové úvěry rostly v únoru nejrychleji u velkoobjemových úvěrů podnikové sféře. Dynamický je stále zájem o nové úvěry spojené s bydlením, především o hypotéky. Úrokové sazby svého dna zřejmě ještě úplně nedosáhly, silné konkurenční prostředí v bankovním sektoru v únoru ještě mírně stlačilo sazby ve všech segmentech. Banky pravděpodobně nevylučují možnost, že ČNB sáhne po vzoru řady centrálních bank k zavedení negativní úrokové sazby,“ uvedla hlavní ekonomka České bankovní asociace Eva Zamrazilová. „Díky silné investiční poptávce zaznamenaly banky vysoký vzestup investičních úvěrů. Jejich objem se meziročně zvýšil o pětinu, resp. o více než 100 mld. Kč a dosáhl objemu 618,5 mld. Kč. Investiční úvěry tedy tvoří téměř čtvrtinu z celkového objemu úvěrů v ekonomice. Naopak úvěry na přechodný nedostatek zdrojů činily ke konci února pouhých 0,4 mld. Kč. Tato položka je sice relativně volatilní, nicméně za pozornost stojí to, že se jedná o rekordně nízké číslo od počátku evidence této složky úvěrů – tedy od začátku roku 1997,“ dodala Eva Zamrazilová.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

PČR prověřuje možné vydírání členů výběrové komise k trase metra D.

Pražská policie prověřuje na základě trestního oznámení dopravního podniku hlavního města možný pokus o vydírání členů hodnoticí komise v tendru na stavbu druhého úseku metra D. Na dotaz ČTK to uvedla policejní mluvčí Eva Kropáčová. Více»

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Všechny články a aktuality »»